Στο χέρι μας να μην φθάσουμε τις 10.000 κρούσματα – Τι δίνει ελπίδα στους επιστήμονες

Στο χέρι μας να μην φθάσουμε τις 10.000 κρούσματα – Τι δίνει ελπίδα στους επιστήμονες

Τίποτα δεν επικαθορίζει την αυξητική μετάδοση της πανδημίας ή τον περιορισμό της όσο η τυχαιότητα των ανθρώπινων αποφάσεων.

Με τουλάχιστον 47.000 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 7.500 στη Θεσσαλονίκη και τα 3.500 στη Λάρισα, τα νοσοκομεία αναμένεται να βρεθούν στη χειρότερή τους στιγμή τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ηδη από τη Θεσσαλία και πάνω, είναι αδύνατον να βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι σε ΜΕΘ, 3.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κοροναϊό σε όλη τη χώρα και το μέλλον, όπως προδιαγράφεται από τα προγνωστικά μοντέλα, φαντάζει ζοφερό.

Πού θα φτάσει;

Οι επιστήμονες που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το δυνητικό εύρος εξάπλωσης της πανδημίας μέσω τέτοιων προγνωσιακών εργαλείων, εκτυπώνουν αποτελέσματα με 11.000 κρούσματα τη μέρα ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις από συνεκδοχικές αναλύσεις δεδομένων, ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ανεμβολίαστους θα μολυνθεί, δηλαδή περίπου 1.000.000 άνθρωποι.

Ωστόσο άλλοι επιστήμονες που έχουν επωμιστεί το συμβουλευτικό έργο και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αρνούνται να αποδεχτούν την απολυτότητα τέτοιων προβλέψεων, καθώς όσες παραμέτρους και να καταφέρουν να ενσωματώσουν στον υπολογιστικό τους μύλο, αφήνουν κατά μέρος, όπως ειπώθηκε, την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μάλιστα τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης που ρωτήθηκαν σχετικά κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, δεν υποτίμησησαν την αξία αυτών των υπολογιστικών εργαλείων αλλά δεν χαρίστηκαν και στην ορθότητα της «κρίσης» τους.

Παράγοντας άνθρωπος

Οπως ανέφεραν με διαφορετικά επιχειρήματα ο καθένας, τίποτα δεν επικαθορίζει την αυξητική μετάδοση της πανδημίας ή τον περιορισμό της όσο η τυχαιότητα των ανθρώπινων αποφάσεων, η προσήλωσή μας στην ατομική προστασία, είτε μέσω του εμβολιασμού ή με την χρήση μάσκας, ην τήρηση των αποστάσεων εκεί που πρέπει.

Ενα από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα ο Ιλια Πριγκοζίν, είχε επισημάνει σε μία συνέντευξή του, ότι  ο τρόπος που λειτουργεί ένας κομπιούτερ είναι απλός. Εκτελεί όλες τις εντολές που υπάρχουν μέσα στα προγράμματα με τα οποία έχει τροφοδοτηθεί. «Η ουσία όμως της ζωής», λέει, «βρίσκεται στην αβεβαιότητα της διαρκούς αλληλεπίδρασης που έχει με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι λεπτομέρειες ενός λουλουδιού δεν είναι προκαθορισμένες από τον σπόρο».

Ωστόσο, το τέταρτο κατά σειρά κύμα της πανδημίας, με κορωνίδα το στέλεχος Δέλτα όπως έδειξαν και οι τελευταίες αναλύσεις, δεν μπορεί ακόμη να ανακοπεί και τα προγεφυρώματά του στην Αθήνα με 1.629 κρούσματα, τη Θεσσαλονίκη με 1.154, και ντη Λάρισα με 355, στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια. Ομως, όπως παρατήρησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο δρόμο περπατούν φορώντας μάσκες. 

Ταυτόχρονα, η αυξημένη προσέλευση των ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν περνά απαρατήρητη. «Πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού. Αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των κρουσμάτων αυτή η την βδομάδα».

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, άδραξε την ευκαιρία. Και κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, είπε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Βλέποντας τον χειμώνα που έρχεται, ο καθηγητής είπε πως θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο.

«Μεγάλα κύματα»

Προέβλεψε επίσης ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. «Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε. 

Συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υγιεινή των χεριών και ο αυξημένος έλεγχος με τεστ που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να μην περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού CDC,«θα υπάρχουν μεγάλα κύματα».

Τελειώνει το οξυγόνο

Η μέρα σήμερα ήταν δύσκολη και για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία χρησιμοποίησε ένα παραστατικό παράδειγμα για να εξεικονίσει τις ζοφερές στιγμές στα νοσοκομεία, εκεί όπου το οξυγόνο τελειώνει σε μία μέρα, ενώ σε μία φυσιολογική περίοδο θα τελείωνε σε δύο εβδομάδες, αλλά τελειώνει επειδή κάθε μέρα οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, ξεπέρασαν τους 500 την Πέμπτη, ξεπέρασαν τις 430 οι εισαγωγές, και όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

«Τα περιστατικά που νοσούν είναι βαριά. Η κάλυψη των ΜΕΘ-Covid είναι στην επικράτεια 88% και στη Θεσσαλονίκη 97%. Οι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο, σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη και είναι ξεκάθαρη η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού».

Ψυχρός Πόλεμος

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, η γηραιά ήπειρος βρίσκεται στο στόχαστρο της πανδημίας. Σα να βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο Ψυχρό Πόλεμο, όπου η δυτική Ευρώπη λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της, καταφέρνει επί του παρόντος να διαχείζεται αποτελεσματικά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η ανατολική Ευρώπη γονατίζει λόγω και του υψηλού αριθμού των ανεμβολίαστων.

Στις χώρες πέρα από τα βόρεια σύνορά μας, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ασυγκράτητη. Πάνω από το νοητό όριο δύσης και ανατολής, σχηματοποιείται η ύστατη καταφυγή. Το lockdown.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ