Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο υπουργείου Δικαιοσύνης με τις σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίηση των ποινών σε ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα
Aλλαγές που έχουν ως στόχο να αυστηροποιήσουν τις ποινές που προβλέπονται για ειδεχθή εγκλήματα, γυναικοκτονίες αλλά και διασπορά ψευδών ειδήσεων, φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
– Ισόβια για τους βιαστές ανηλίκων
– Ισόβια για ανθρωποκτονία, γυναικοκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό
– Αύξηση πραγματικής έκτισης ισόβιων από τα 16 στα 18 χρόνια
– Αυτεπάγγελτη δίωξη για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο
– Αυστηροποιείται ο ποινικός κώδικας
– Κακούργημα η αιμομιξία και η συνεύρεση με ανηλίκους
– Κακούργημα ο εμπρησμός δάσους και η ρύπανση θαλασσών
– Ποινικό αδίκημα η διασπορά fake news
– Κακούργημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ
Η αυστηροποίηση δε συνεπάγεται τη μείωση της εγκληματικότητας
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, πρόεδρο ΔΣΑ, η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα δε συνεπάγεται τη μείωση της εγκληματικότητας.
«Χρειαζόταν η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα», όσον αφορά τις πραγματικές ποινές, είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Να είναι πολύ μεγάλος ο χρόνος που θα εκτιθεί η ποινή» ανέφερε. Όπως σημειώνει ο ίδιος, ο δικηγορικός σύλλογος τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης, ωστόσο όχι της απόλυτης. «Εκεί έχουμε ένα θέμα» είπε.
«Κοινωνικό φαινόμενο οι συμμορίες ανηλίκων»
Αναφερόμενος στις συμμορίες ανηλίκων και την δράση τους, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε πως πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο.
«Όλα τα φαινόμενα εγκληματικότητας είναι φαινόμενα κοινωνικά που δεν αντιμετωπίζονται μόνο νομικά και ποινικά. Πρέπει να τα δούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», σημειώνει.