Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Έρχεται και αναστολή χειρουργείων

Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ενταχθούν οικειοθελώς στο ΕΣΥ.

Στην ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που δίνεται καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας στοχεύει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Την ώρα που το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού «σπάει» το ένα μετά το άλλο και ξεφεύγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών, η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από ιδιώτες γιατρούς μοιάζει μονόδρομος.

Για τον λόγο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να συζητηθεί πώς μπορούν να πεισθούν οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να προσχωρήσουν οικειοθελώς στο ΕΣΥ.

Είναι αναγκαίο να βρεθούν αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι και παθολόγοι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χτες η διορία για την εξεύρεση ιδιωτών γιατρών είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αν λοιπόν μέχρι την Κυριακή δεν βρεθούν επιπλέον γιατροί, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Μάρτιο, όπου μάλιστα είχε δοθεί και προθεσμία δέκα ημερών, η οποία όμως δεν είχε καρποφορήσει.

Ωστόσο φαίνεται πως η πίεση στα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλη που σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Έρχεται αναστολή των χειρουργικών επεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr όλα δείχνουν πως δύσκολα θα ανταποκριθούν όσοι  ιδιώτες γιατροί χρειάζονται με αποτέλεσμα η επιστράτευσή τους να θεωρείται μονόδρομος.

Την ίδια ώρα με κυβερνητική απόφαση αναμένεται να επιβληθεί και αναστολή των τακτικών χειρουργείων σε ιδιωτικές κλινικές της Βόρειας Ελλάδας ώστε αυτές να διαχειριστούν περιστατικά του Δημοσίου Τομέα, καθώς ήδη αποφασίστηκε η αναστολή κατά 80% των χειρουργείων στη Β. Ελλάδα.

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς για το σύστημα Υγείας που καταρρέει

Την ίδια ώρα η εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία, οι δύσκολες εφημερίες και τα ράντζα στους διαδρόμους, δημιουργούν εύλογα αγωνία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι θέτουν μια σειρά από αιτήματα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γιατροί και καθηγητές σε ένα μπαράζ δηλώσεων και αναφορών προσπαθούν να προλάβουν αυτά που έρχονται:

Καπράβελος – Διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αδαμάντιος Χλωρός – Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

«Η κατάσταση χειροτέρεψε, το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο Αδαμάντιος Χλωρός.

«Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο, αλλά για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς εξήγησε πως «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό».

Έχουμε, εξήγησε ο πνευμονολόγος, γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα. Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα όχι μόνο κίνητρα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν. «Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δε θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανόσια επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μηνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει αρά τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον».

«Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται- ή θα τους εμβολιάσουμε» ήταν η πρότασή του.

«Ένας με δύο φύγανε από τη ζωή λόγω εμβολιασμού; 16.000 έχουν φύγει από τον ιό» σχολίασε.

Γιώργος Μπουλμπασάκος – Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός

«Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ μπορεί να είναι στο ‘παρά πέντε’ η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ με τη σειρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος

«Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. «Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)» προειδοποίησε δε.

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από