Κορωνοϊός – Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα που έρχονται στην Ελλάδα σήμερα – Η θεραπεία, το κόστος, σε ποιους θα χορηγηθούν

Κορωνοϊός – Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα που έρχονται στην Ελλάδα σήμερα – Η θεραπεία, το κόστος, σε ποιους θα χορηγηθούν

Τα πρώτα μονοκλωνικά της εταιρείας Roche φτάνουν σήμερα και θα διατεθούν μετά τις 11/11 που αναμένεται η έγκριση από τον ΕΜΑ.

Σήμερα αναμένεται η παραλαβή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία θα διατηρηθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και εν συνεχεία θα διατεθούν στα νοσοκομεία.

Μόλις λάβουν το πράσινο φως από τον EMA, τότε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ορίσει τα κριτήρια σχετικά με το ποιοι θα μπορούν να λάβουν το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό η θεραπεία δεν μπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους ασθενείς.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση τα μονοκλωνικά αντισώματα θα «υποδεχτούν» τα μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα, Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Σε ποιους απευθύνεται

Όπως είχε αναφέρει ο κύριος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται σε ασθενείς που «δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Πώς γίνεται η χορήγησή τους

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα;

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID19 και τις επιπλοκές της.

Ποια έχουν λάβει έγκριση

Όπως είχε αναφέρει  ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, «εως σήμερα, τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα για τη COVID-19 έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση για χρήση σε επείγουσα βάση, καθότι βρίσκονται ακόμα υπό αξιολόγηση για να λάβουν πλήρη αδειοδότηση κυκλοφορίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο συνδυασμός των Βamlanivimab και Εtesevimab (EliLilly), ο συνδυασμός των Casirivimab και Imdevimab (Regeneron), το Regdanvimab (Celltrion) και το Sotrovimab (GSK).

Πώς μπορούν να «συνεργαστούν» με τα εμβόλια

Ο κ. Δημόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να συμπληρώσουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία ενάντια στη λοίμωξη. Μόλις χορηγηθούν, τα αντισώματα προσφέρουν αμέσως προστασία για εβδομάδες έως και μήνες. Τα εμβόλια θέλουν περισσότερο χρόνο να προσφέρουν ανοσία, καθώς διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η ανοσία που παρέχουν διαρκεί περισσότερο. Συνδυαστικά, εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη εν γένει της λοίμωξης και ιδιαίτερα τα μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της βαριάς νόσησης. Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπερήλικες, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θα αργήσει να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων.

Κόστος

Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) και κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ