Το πρώτο Σαββατοκύριακο με τους νέους περιορισμούς πέρασε και, ήδη, εντοπίστηκε ότι στα σούπερ μάρκετ δημιουργείται συνωστισμός.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 για τα νέα δεδομένα, και ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το αν θα υπάρξει ξανά αριθμητικός περιορισμός στα σούπερ μάρκετ, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό, αλλά όχι αυτή τη στιγμή.
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε να μην μπορούν να ψωνίσουν φαγητό για να φάνε» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, και συμπλήρωσε:
«Με την έναρξη των μέτρων, αυτά καταγράφονται και ελέγχουμε και τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Εάν απαιτηθεί, θα μπει περιορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, όμως είναι στο τραπέζι ο περιορισμός».
Όπως είπε επίσης ο κ. Παπαθανάσης στη συνέχεια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν όλοι είχαν εμβολιαστεί και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, διατηρώντας όμως μια σχετική κανονικότητα και θα πρέπει να τα σεβαστούν όλοι γιατί δεν μπορεί να γίνει νέο lockdown.
Σουπερ μαρκετ: Εισήγηση βόμβα από φορείς της αγοράς στον Μητσοτάκη για οριζόντια μέτρα
Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν πριν από λίγο εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν τα νέα μέτρα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, πέρασαν το πρωί της Δευτέρας το «κατώφλι» του Μεγάρου Μαξίμου και ζήτησαν τη λήψη μέτρων σε δύο άξονες:
Πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα να είναι οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομίας (πχ σούπερ μάρκετ) και της κοινωνίας (Εκκλησία), και
Δεύτερον, να στηριχθούν κλάδοι -και ειδικά η εστίαση- με τη μετάθεση στο μέλλον της πληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων και με τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
Τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, διεξοδικά στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος) και του ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς.
Παράλληλα περιέγραψαν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στις μικρές επιχειρήσεις και υπογράμμισαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων όπου δεν είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test.
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων έθεσαν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με την λειτουργία των σούπερ μάρκετ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχει πλαίσιο μέτρων. Ο κόσμος πηγαίνει για να προμηθευτεί τρόφιμα, είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη. Εάν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής είμαστε ανοικτοί να τα δούμε, αλλά πάντοτε προς την κατεύθυνση που θα τηρούνται τα μέτρα».
Σουπερ μαρκετ: Τι ισχύει σύμφωνα με το ΦΕΚ
-Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
-Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
Επιπλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.
Το ΦΕΚ αναφέρει επίσης την απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των ατόμων -ένα άτομο ανά 2 τ.μ.- που ορίζεται στην τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση τα μέτρα που ισχύσουν για όλες τις δραστηριότητες είναι:
-Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr):
σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου
σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Σουπερ μαρκετ: Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
-Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο.
-Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
-Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Πάντως αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του Υπουργού μάλλον αναφέρεται στην ενδεχόμενη αλλαγή της αναλογίας του ορίου ατόμων και τετραγωνικών μέτρων για να μην βλέπουμε εικόνες συνωστισμού λόγω της μαζικής προσέλευσης του κόσμου στα σούπερ μάρκετ.
Το κόλπο για να μπαίνουν στα μαγαζιά οι μη εμβολιασμένοι
Ειδικότερα, τουλάχιστον δύο «τρύπες» στα μέτρα και τους ελέγχους των αρχών έχουν ανακαλύψει πολίτες, οι οποίοι επιστρατεύουν μία σειρά από κόλπα για να μπορέσουν να διασκεδάσουν ανενόχλητοι, χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.
Από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο, έγινε σαφές πως τα μέτρα δεν μπορούν να τηρηθούν στο βαθμό που ήταν επιθυμητό, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο στοχευμένοι οι έλεγχοι στα κατάστηματα εστίασης.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα στη διασκέδαση ισχύουν από το περασμένο Σάββατο και για 15 ημέρες, οπότε και αναμένεται να επαναξιολογηθούν, ενώ σύμφωνα με αυτά μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασκεδάζουν σε κλειστούς χώρους εστίασης χωρίς περιορισμούς.
Καθώς οι επιχειρηματίες σπάνια κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το βασικό κόλπο όσων δεν έχουν κάνει εμβόλιο είναι να χρησιμοποιούν πιστοποιητικά φίλων ή συγγενών.
Εφόσον δεν ζητάει κανείς ταυτότητα, μπορούν έτσι να μπαίνουν ανενόχλητοι στα μαγαζιά.
Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του pelop.gr για τα ΄όσα συμβαίνουν σε νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας:
«Μόνο εμένα μου ζήτησαν πιστοποιητικό πέντε φίλοι. Τους το έστειλα με μέιλ. Και φυσικά ποιος ζητάει στην είσοδο ταυτότητα ώστε να επιβεβαιώσει αν το όνομα του ατόμου που κρατά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι το ίδιο με αυτό της ταυτότητας;», ανέφερε πολίτης στο τοπικό μέσο.
Ένα άλλο γνωστό κόλπο που συνηθίζεται τελευταία σε μπαρ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι να γίνεται χρήση των στοών που θεωρούνται εξωτερικοί χώροι.
Κάπως έτσι, όσο πέφτει η θερμοκρασία, εμβολιασμένοι αλλά και ανεμβολίαστοι αναζητούν χώρους που προστατεύουν από κρύο και βροχή, με αποτέλεσμα γνωστές στοές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελούν το τελευταίο διάστημα σημεία συνάντησης για τους νεολαίους.
Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται ωστόσο και στο κέντρο της Αθήνας, στην παλιά Βουλή, όπου τα μαγαζιά που έχουν διαθέσιμο χώρο σε στοά να σφύζουν από κόσμο.
Πηγή: newsme.gr