Η πίεση στο ΕΣΥ και η στρατηγική συμβίωσης με τον ιό – Τι θα γίνει με τα χειρουργεία

Η πίεση στο ΕΣΥ και η στρατηγική συμβίωσης με τον ιό – Τι θα γίνει με τα χειρουργεία

Ο Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 τόνισε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ενταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεωτικά οι δομές θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερα Covid. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί

Στη στρατηγική συμβίωσης με τον κορωνοϊό λόγω του εμβολίου επιμένει η κυβέρνηση και σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τυχόν νέα μέτρα αν απαιτηθούν εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας αυτά θα αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους.

Αν ενταθεί η πίεση θα εξυπηρετούνται λιγότερα περιστατικά non covid

Είναι δε χαρακτηριστικές και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από τη Θεσσαλονίκη ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης ότι αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού από τον ιό και κυρίως οι βολές της αντιπολίτευσης εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν ενισχύεται αποφασιστικά το ΕΣΥ και συνολικά ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 τόνισε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ενταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεωτικά οι δομές  θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερα Covid. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίταξης και ιδιωτών γιατρών αν δεν λειτουργήσουν τα κίνητρα για ένταξή τους στο ΕΣΥ σε αυτό το κύμα της πανδημίας, ενώ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός άνω των 60 και η τρίτη δόση

Το κυρίως πρόβλημα που εντοπίζει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι γύρω στους 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών -δηλαδή οι πιο ευάλωτες ηλικίες στη βαριά νόσηση- είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά την τρίτη δόση η κυβέρνηση μάλλον διαβάζει ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τα ραντεβού που κλείνονται ενώ ο κ. Πλεύρης από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση της ΕΕ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική και απαραίτηση να γίνει.

Να αναιρεθεί η υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων υγειονομικών

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αντρέας Ξανθός εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απόφασή της να επιμείνει στην υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΣΥ, παρά την έξαρση της πανδημίας, την κατάρρευση των νοσοκομείων και την εξουθένωση του προσωπικού τους.

«Και παρά το ότι τα κενά δεν έχουν καλυφθεί ούτε με τις 3μηνες συμβάσεις που νομοθετήθηκαν, ούτε με τα -ισχυρά όντως – οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία. Αυτή η εμμονική, κοινωνική άδικη και τιμωρητική επιλογή, πρέπει επειγόντως να αναιρεθεί. Και να επανέλθουν στα νοσοκομεία όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό (2 rapid τεστ τη βδομάδα)» τόνισε ο κ. Ξάνθος.

Αφήνοντας αιχμές για τις δηλώσεις Σκέρτσου, πρόσθεσε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχει την «πολυτέλεια» να στερείται σήμερα την παρουσία χιλιάδων έμπειρων υγειονομικών, επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει «επίδειξη πυγμής» και «μηδενικής ανοχής» για λόγους επικοινωνιακούς, καταδικάζοντας στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια ανθρώπους που έχουν «βάλει πλάτη» σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Εφαρμογή της τηλεργασίας

Παράλληλα ο Αντρέας Ξανθός ζήτησε να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό του ΕΣΥ ώστε να ανακοπεί η τάση παραιτήσεων και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό, ενώ ζήτησε και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που οφείλουν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της νοσηλείας covid περιστατικών, για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να αποτραπεί η πλήρης «κοβιντοποίηση» τους και το λειτουργικό blackout.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ζήτησε την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της έξαρσης της πανδημίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο παραμένει αναξιοποίητο ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Αρνείται τα προληπτικά μέτρα στους χώρους διασποράς

Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας έχει ζητήσει εκ νέου το ΚΚΕ το οποίο εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας στους χώρους διασποράς του ιού.

«Η ανάγκη για μέτρα προστασίας σε χώρους διασποράς του ιού αφορά αυτονόητα και τις εκκλησίες, αφορά όμως και εκείνους τους χώρους -Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία, χώρους δουλειάς- που μένουν απροστάτευτοι με κυβερνητική ευθύνη.

»Ακόμη και τώρα με τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού στους παραπάνω χώρους, να εξασφαλίσει δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις» τονίζει το ΚΚΕ.

Συνεχίστηκε ο ιερός πόλεμος

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και σήμερα ο «ιερός» πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου για τα rapid τεστ και τους ανεμβολίαστους που θα προσέρχονται στους ναούς.

Το Μαξίμου εγκάλεσε εκ νέου σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψεύδεται ασύστολα», επαναλαμβάνοντας ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης και της Εκκλησίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη συνεννόηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις κατηγορίες για ψηφοθηρικές εξαιρέσεις από πλευράς κυβέρνησης και μίλησε για αυτοεξευτελισμό της ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Εκκλησίας ότι η επικοινωνία του γραφείου του πρωθυπουργού με την Εκκλησία έγινε μετά την ειλημμένη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ότι «παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε να εισέρχονται σε όλους τους χώρους λατρείας, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία χωρίς να υποδεικνύουν εμβολιασμό ή εργαστηριακό έλεγχο, εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και είπαμε να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο γιατί επιβάλλεται για όλους μας».

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τόνιζαν πως το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες.

Και σε άλλες χώρες έχουν εξαιρεθεί οι χώροι λατρείας

Για το θέμα της προσέλευσης των πολιτών στην εκκλησία χωρίς rapid test, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν green pass και έχουν εξαιρέσει τους χώρους λατρείας, στους οποίους οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test, φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα. Πρόσθεσε, δε, ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση παρά για ουσιώδη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ