Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και με τα ως τώρα δεδομένα, για το τετ α τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Δεκεμβρίου
Οριστικοποιήθηκε μετά από διαβουλεύσεις των δύο πλευρών η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.
Προσβλέπει στο ρόλο της Ρωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και με τα ως τώρα δεδομένα, για το τετ α τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στις 25 Μαρτίου κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει με αφορμή την επίσκεψη Μισούστιν στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όμως προσβλέπει στο ρόλο της Ρωσίας και την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείο και τη σταθερή υποστήριξή της στο Κυπριακό.
Ακούμε πάντα με προσοχή τις θέσεις της Ρωσίας
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι αποτελεί παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας που οφείλει να οικοδομείται σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης υπαινισόμενος την υπόθεση Ναβάλνι και μίλησε για «σύγχρονες και ασύμμετερες προκλήσεις» οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την κοινή στάση ΕΕ και Ρωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς εξήρε το ρόλο της Ρωσίας σε ότι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο που λειτουργούν υποστηρικτά για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αυτό «σας επιφορτίζει με το καθήκον της διαφύλαξης της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο και παντα ακούμε με προσοχή τις θέσεις σας όπως η προσήλωση σας στο δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο».
Δεν ξεχνάμε τη στήριξη στο Κυπριακό
Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι «δεν ξεχνάμε τη στήριξη της Ρωσικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό» για μια λύση διζωνική δικοινοτική χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έκανε λόγο για θέσεις «νομιμότητας και ευθύνης».
Το επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα έρχεται σε μια στιγμή που η ένταση παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ και η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει την επιθετική της συμπεριφορά αμφισβητώντας ακόμα και τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα.
Ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της δυτικές χώρες – συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία μέσω αμυντικών – στρατιωτικών συμφωνιών.