Εξαδάκτυλος – Πιθανόν να αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των διασωληνωμένων μέχρι τα τέλη του μήνα

Εξαδάκτυλος – Πιθανόν να αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των διασωληνωμένων μέχρι τα τέλη του μήνα

Ο κ. Εξαδάκτυλος, τόνισε την σημασία του εμβολιασμού και εξήγησε γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από το μέτρο του rapid test

Εφιαλτική πρόβλεψη για τον αριθμό των διασωληνωμένων με κοροναϊό, έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Όπως είπε, ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται και βρίσκονται στις εντατικές, ενδεχομένως να αυξηθεί κατά 50% μέχρι τα τέλη του μήνα, αν ακολουθηθεί η κακή πρόβλεψη.

«Από τους 430 διασωληνωμένους, έχουμε 60-65 εμβολιασμένους που προέρχονται από 6,5 εκατ. Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί και 370 ανεμβολίαστους που προέρχονται από 3,5 εκατ. Έλληνες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και να μην παρακάμπτουν το σύστημα παίρνοντας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι επικίνδυνο και θανατηφόρο. Έτσι, οι μεγαλύτερες ηλικίες ανεμβολίαστων γεμίζουν τις εντατικές και καθημερινά αποχαιρετούμε ένα λεωφορείο ανθρώπους και δεν ενοχλούμαστε κιόλας», δήλωσε, στον Σκάι.

Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμένος ούτε κολλάει το ίδιο, ούτε μεταδίδει το ίδιο, ούτε νοσεί με τους ίδιους όρους, ούτε κινδυνεύει το ίδιο. «Αν είχαμε φτάσει σε ένα ποσοστό 85%-90% ή αν είχαμε τους άνω των 50 ετών εμβολιασμένους σε ποσοστό 100%, δε θα μιλούσαμε για πανδημία», σημείωσε.

Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από το μέτρο των τεστ
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν και προβλέπουν αυστηρό testing των ανεμβολίαστων, εξαιρουμένων των εκκλησιών, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή των ειδικών σε αυτή την απόφαση. «Από μια σειρά μέτρων, απομονώθηκε αυτό που μπορεί να μας διχάσει, έχει γίνει μείζον θέμα και υπονομεύει όλη την προσπάθεια. Το ζητούμενο από τα μέτρα είναι να ελέγχονται όλοι οι ανεμβολίαστοι δύο φορές την εβδομάδα», επισήμανε.

Όπως εξήγησε, για τους μεν εργαζόμενους τα δύο τεστ την εβδομάδα προορίζονται για τους χώρους εργασίας και για τους συνταξιούχους ή όσους δεν εργάζονται αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και χώρους εστίασης.

«Από τη στιγμή που θα υποχρεώνονται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, γιατί στεκόμαστε εκεί που ο έλεγχος είναι πολύ δύσκολος; Γιατί να μη χρειάζεται rapid test για να μπούμε στο λεωφορείο; Διότι πολύ απλά θα τετραπλασιαστεί ο χρόνος που χρειάζεται για να μετακινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι δεν είναι ίδιος ο κόσμος που θα πάει στην εκκλησία την Κυριακή με αυτούς που μετακινούνται καθημερινά. «Το μέτρο θα δημιουργούσε μεγαλύτερο χάσμα, καθώς στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχει η επίσημη, υπεύθυνη στάση απέναντι στον εμβολιασμό, ωστόσο υπάρχει κι ένα κομμάτι που πιστεύει ότι ο ιός κατασκευάστηκε για να πλήξει την πίστη και τα θρησκευτικά μας πιστεύω. Αν θέλουμε να διογκώσουμε το χάσμα και να μην καταφέρουμε να πείσουμε κανέναν να εμβολιαστεί, ορθώς ασχολούμαστε με την εκκλησία», υπογράμμισε.

Οι κίνδυνοι για τους ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ντόρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από τα λύματα δείχνουν αυξητικές τάσεις, εκτιμώντας το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.

«Ο κοροναϊός δε μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε σίγουροι τι θα δούμε σε έναν μήνα. Μπορεί να υπάρξουν και καινούριες μεταλλάξεις. Δύσκολα θα δούμε τις επόμενες 15 μέρες στασιμότητα ή μείωση. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα ισχύσουν από το Σάββατο. Πάντως οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και έχουμε και μια εικόνα αρνητική για τα Βαλκάνια, με εκατόμβες νεκρών, όπως στη Ρουμανία που έχουμε 400 θανάτους κάθε μέρα ή στη Βουλγαρία με 150 θανάτους», σχολίασε.

Επιπροσθέτως, η καθηγήτρια Επιδημιολογία αναφέρθηκε σε μια έρευνα στην Αμερική, από την οποία προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι που θα νοσήσουν και δε θα πεθάνουν από τον κοροναϊό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία τους επόμενους μήνες. «Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι καρδιοπαθής, να κολλήσεις τον κοροναϊό, να το περάσεις βαριά, να αναρρώσεις, αλλά να έχεις πιεστεί τόσο πολύ στο καρδιοαναπνευστικό που τελικά σε 3 ή 6 μήνες να σου έρθει ένα έμφραγμα. Το εμβόλιο δηλαδή προστατεύει και από άλλους θανάτους», δήλωσε.

Τέλος, τόνισε ότι κάποια στιγμή ή θα νοσήσουμε ή θα εμβολιαστούμε ή θα κλειδωθούμε στο σπίτι για να είμαστε εξασφαλισμένοι ότι θα σωθούμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ