Ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ζεσταθούν, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης που έχει κάθε σπίτι.
«Δυναμίτη» στα νοικοκυριά βάζουν οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια στην αγορά, έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στην απόγνωση.
Και όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη, δηλαδή όλο και… ακριβότερη, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται ότι η μέση επιβάρυνση των νοικοκυριών, μόνο από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ενοίκια και σε βασικά είδη τροφίμων – έξοδα που θεωρούνται πάγια – αυξάνεται από περίπου 59 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα!
Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί για τα νοικοκυριά ακόμα μία πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται.
Δυσβάσταχτο είναι και το κόστος στέγης – με τα ενοίκια να έχουν σημειώσει μέση αύξηση 23,8% από το 2007 – ενώ και οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι αποτελούν πρόσθετο «βαρίδι» για την τσέπη των καταναλωτών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα συνολικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα στην Ελλάδα έφτασαν τα 4,28 δισ. ευρώ το 2019, όταν το 2008 ήταν περίπου 2,8 δισ. ευρώ.
«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» για θέρμανση και ρεύμα – Παραδείγματα
Τεράστια είναι η επιβάρυνση που επωμίζονται τα νοικοκυριά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα των νοικοκυριών, που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», η δαπάνη για τη θέρμανση με πετρέλαιο είναι υψηλότερη από πέρυσι κατά 45%, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο 13% με 13,5%.
Το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αναμένεται να «φρενάρει» την άνοιξη του 2022.
Ο χειμώνας, όμως, προμηνύεται βαρύς για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ζεσταθούν αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης που έχει κάθε σπίτι.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για τις 15 Οκτωβρίου – οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου για τη χειμερινή σεζόν (έως και τον Απρίλιο), ήταν στο 1,16 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,798 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 40 – 50 τ.μ. θα χρειαστεί να κάψει 760 λίτρα για να ζεσταθεί.
Φέτος, το κόστος θα είναι στα 881,6 ευρώ, όταν τον περσινό χειμώνα δαπάνησε 606,48 ευρώ. Δηλαδή, θα ξοδέψει επιπλέον 275,12 ευρώ.
Ένα τετραμελές νοικοκυριό, που μένει σε σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, για να ζεσταθεί θα πρέπει να καταναλώσει, τη φετινή χειμερινή σεζόν, 2.213 λίτρα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 2.567,08 ευρώ.
Πέρυσι, πλήρωσε 1.765 ευρώ. Το πρόσθετο κόστος εκτινάσσεται στα 802,08 ευρώ.
Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, η επιπλέον επιβάρυνση «ψαλιδίζεται», λόγω της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση να χορηγήσει επιδότηση. Το ποσό που πιστώνεται σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό για την κατανάλωση των πρώτων 300 kWh (κιλοβατώρες) το μήνα ανέρχεται στα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Για κάθε μήνα από τους Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το ποσό της επιδότησης θα είναι στα 18 ευρώ.
Ο διπλασιασμός της ενίσχυσης, πάντως, φανερώνει και τις προβλέψεις που κάνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ως προς το μέγεθος των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν το κύμα των ανατιμήσεων στο ρεύμα να συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Στοιχεία-φωτιά της ΕΚΠΟΙΖΩ
Για… «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος προειδοποεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας οι αυξήσεις στα τιμολόγια αγγίζουν το αστρονομικό 170%, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.
Κατά την ΕΚΠΟΙΖΩ, στα θέματα που αφορούν την ενέργεια διαπιστώνεται:
– Μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών.
– Η αγορά εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις, που πλήττουν τελικά όλους τους χρήστες της, τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.
– Η προώθηση των υπηρεσιών γίνεται συχνά με εμπορικές πρακτικές, που δημιουργούν ανακριβείς και παραπλανητικές εντυπώσεις και συγκαλύπτουν ή αποσιωπούν κρίσιμα για την απόφαση του καταναλωτή στοιχεία.
– Οι συμβάσεις εμπεριέχουν αδιαφανείς και άνισους όρους.
Παράλληλα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου κατά 240%.
Χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τον Οκτώβριο του 2020 με τον Οκτώβριο του 2021, η αύξηση φτάνει το 255%.
Παραδείγματος χάριν, νοικοκυριό με 300 kWh κατανάλωση το μήνα, θα πληρώσει επιπλέον για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 165 ευρώ, παρά την έκπτωση από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.
Επίσης, ένας μικρός επαγγελματίας με 750 kWh κατανάλωση το μήνα, θα πληρώσει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 513 ευρώ επιπλέον από αυτά που υπολόγιζε.
Δείτε λογαριασμό του ρεύματος τον Οκτώβριο
Χαρακτηριστικό των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι το παράδειγμα της ΕΡΤ για το μήνα Οκτώβριο, σε ένα λογαριασμό χωρίς και με ρήτρα αναπροσαρμογής:
Υπερτριπλάσια η τιμή του ρεύματος το τελευταίο τετράμηνο
Με δεδομένο τον υπερτριπλασιασμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο τετράμηνο Ιούλιος-Οκτώβριος, έναντι του αντίστοιχου περσινού, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο euro2day, αν – για παράδειγμα – ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 ευρώ για τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τώρα, με την ίδια κατανάλωση, θα πληρώσει 300+50, δηλαδή 350 ευρώ, αντί 150 ευρώ.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας, εξαιτίας της έκρηξης στην τιμή του φυσικού αερίου και της αύξησης στις τιμές των ρύπων, άρχισαν να σημειώνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ενέργειας, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο επόμενο καθαρά χειμωνιάτικο τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου.