Στοιχεία – σοκ από την Eurostat – 1 στα 4 παιδιά στην ΕΕ κινδυνεύουν από φτώχεια – Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Στοιχεία – σοκ από την Eurostat – 1 στα 4 παιδιά στην ΕΕ κινδυνεύουν από φτώχεια – Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο – Ο ρόλος του μορφωτικού επιπέδου και οι μονογονεϊκές οικογένειες

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με το πόσα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Τραγική είναι η εικόνα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το 2020, το 24,2% των παιδιών (κάτω των 18 ετών) στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με το 21,7% των ενηλίκων (18–64) και το 20,4% των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ το 2020 περιελάμβαναν:

Ένταση εργασίας : Το 71,9% του πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών που ζούσε σε νοικοκυριά πολύ χαμηλής έντασης εργασίας με εξαρτώμενα παιδιά διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας.

Επίπεδο εκπαίδευσης : Το 50,5% των παιδιών των οποίων το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ήταν χαμηλό διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το 7,7% των παιδιών των οποίων το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ήταν υψηλό.

Τύπος νοικοκυριού : νοικοκυριά που αποτελούνταν από ένα άτομο με εξαρτώμενα παιδιά (42,1%), νοικοκυριά με ένα άτομο (33,2%) και νοικοκυριά που αποτελούνταν από δύο ενήλικες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (29,6%) είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Μεταναστευτικό υπόβαθρο : παιδιά με τουλάχιστον έναν γονέα με μεταναστευτικό υπόβαθρο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν και οι δύο γεννημένοι στη χώρα (32,9% έναντι 15,3%).

Συνθήκες διαβίωσης : Το 14,1% των νοικοκυριών που αποτελούνται από ένα άγαμο άτομο με εξαρτώμενα παιδιά ήταν σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση σε σύγκριση με το 7,5% όλων των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

Πού κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (41,5%) το 2020, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (36,2%), την Ισπανία (31,8%) και την Ελλάδα (31,5%).
Αντίθετα, η Σλοβενία ​​(12,1%) και η Τσεχία (12,9%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά, μπροστά από τη Δανία (13,5%) και τη Φινλανδία (14,5%).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ