Γέφυρες σε Μπάιντεν ρίχνει ο Ερντογάν – Τι φοβάται η Τουρκία μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία

Γέφυρες σε Μπάιντεν ρίχνει ο Ερντογάν – Τι φοβάται η Τουρκία μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία

Ειδικοί αναλυτές στην Τουρκία εκφράζουν τους φόβους της Άγκυρας ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας μπορούν να ακυρώσουν το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο για τα χωρικά ύδατα. Η επικοινωνία Καλίν - Σαλιβάν και το παζάρι Ερντογάν και Μπάιντεν για τα F-16.

Θορυβημένοι παραμένουν στην Τουρκία από τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία με τις αναλύσεις μάλιστα των ειδικών να εκφράζουν τους φόβους της Άγκυρας ότι αυτού του είδους οι στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας μπορούν να ακυρώσουν το casus belli της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Μπορεί να κάνει μια τέτοια τρέλα γιατί έχει πίσω της Αμερική και Γαλλία»

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν υπαναχώρησε από την αρχική του πρόθεση να τραβήξει στα άκρα το σχοινί με τη Δύση και παράλληλα φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Χαρακτηριστικά πάντως του όλου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι τα όσα είπε ο αναλυτής Ιμπραήμ Κελές, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα γιατί έχει τις «πλάτες» της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Διερωτώμενος μάλιστα «αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα, που μπορεί άραγε να την κάνει;» δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι, μπορεί να την κάνει».

Και εξηγεί τον λόγο: «Διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Μεχμέτ και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει».

Για να προσθέσει: «Οταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”».

Είναι προφανές ότι στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία για να μην αμφισβητηθεί στην πράξη το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επίσης σαφές ότι από πλευράς Άγκυρας επιδιώκεται η επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον για να μπορέσει να παζαρέψει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή.

Ούτε στη Ρώμη θα έχει συνάντηση με Μπάιντεν

Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραδέχεται ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα της απέλασης των δέκα δυτικών πρεσβευτών είναι σαφές ότι υπαναχώρησε προσδοκώντας, εκτός όλων των άλλων, να καταφέρει να εξασφαλίσει μια δια ζώσης συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όχι στη Ρώμη και στο περιθώριο των G20, αλλά πιθανότατα στη Γλασκώβη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε στάση για το θέμα.
«Πώς έκανα εγώ πίσω; Εγώ είμαι στην επίθεση. Στο δικό μου λεξικό δεν υπάρχει η λέξη υποχώρηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους.

Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν που απ’ ότι φαίνεται παζαρεύει την αγορά των F-16 με την αποχώρηση από το πρόγραμμα των F-35.

Καλίν και Σάλιβαν μίλησαν για το πως θα λύσουν τις διαφωνίες

Υπενθυμίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φάει πόρτα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ακολούθησε η πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και η πολιτική δήλωση – επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στην κατεύθυνση της διατήρησης ανοιχτών διαύλων αλλά και προσέγγισης ΗΠΑ και Τουρκίας αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι σύμβουλοι των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που από πλευράς Ελλάδας έχουν γίνει δύο αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ με ένα ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Βρετανία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο που περιλαμβάνει την άμυνα και διπλωματία, ενώ την ίδια στιγμή η Βρετανία έχει άμεση εμπλοκή στο Κυπριακό ενώ ταυτόχρονα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Μάλιστα κατά την παρουσία του στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας ο χαρακτήρισε περιφερειακό ταραξία την Τουρκία και συζήτησε με την Βρετανίδα ομόλογό του γύρω από τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου προαναγγέλλοντας επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Νοέμβριο στο Λονδίνο.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας τη συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι και στο κοινό ανακοινωθέν της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία -μετά και την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών όπως αποτυπώνεται στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας- γίνονται αιχμηρές αναφορές με αποδέκτη ουσιαστικά την Τουρκία.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ