Η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ το μήνυμα Μητσοτάκη – Οι δύο δρόμοι

Η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ το μήνυμα Μητσοτάκη – Οι δύο δρόμοι

Η Ελλάδα συνδέει το παραβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και με την ανάγκη της ΕΕ για ενεργειακή αυτονομία. Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για την τουρκική παραβατικότητα και γιατί παρέπεμψε στις αποφάσεις των προηγούμενων ΕΣ για κυρώσεις.

Η Ελλάδα είναι μια δύναμη νομιμότητας και πορεύεται στη βάση του διεθνούς δικαίου ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτσάκη από τις Βρυξέλλες στις τουρκικές ιαχές και απειλές πολέμου που εκτοξεύει η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα.

Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων
Στην ένταση των απειλών ακόμα και για εισβολή στην Κύπρο που εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στα συμπεράσματα των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για κυρώσεις λέγοντας ότι «ισχύουν στο ακέραιο» και κάλεσε την Τουρκία να διαλέξει το δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας επισημαίνοντας ότι οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες αν συνεχίσει τις προκλήσεις.

«Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται μετά τη «σκλήρη δύναμη» στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και στις τουρκικές «απαντήσεις επί του πεδίου» τις οποίες επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς απειλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις που θέλει να κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οξύμωρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι και διπλωματικές πηγές της Αθήνας είχαν απαντήσει στις τουρκικές απειλές πολέμου προς Ελλάδα και Κύπρο ακριβώς στο πνεύμα που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για σχήμα οξύμωρο να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο όταν είναι η Τουρκία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και απειλεί.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Το σύνολο της τουρκικής παραβατικότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, άδραξε την ευκαιρία -αν και δεν ήταν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- και έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στη Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφος Nautical Geo στα ανοιχτά της Κρήτης πριν μερικές εβδομάδες, ενώ ψηλά στην ατζέντα τέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη το θέμα των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια, αλλά και η τουρκική έμμονη για δύο κράτη στην Κύπρο.

Βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε και από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ότι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους κινείται με άξονα τη σύνδεση των ενεργειακών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα συνδέει το παραβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και με την ανάγκη της ΕΕ για ενεργειακή αυτονομία, και γι’ αυτό τονίστηκε και χθες και σήμερα Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αλλά και των ενεργειακών οδών είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία με τη στάση της είναι ανασταλτικός παράγοντας ως προς αυτό.

Δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου αλλά και την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ
Μάλιστα στη σύνδεση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της απειλής που συνεπάγεται γι’ αυτή η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη.

»Κάναμε μία μεγάλη συζήτηση για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είχα την ευκαιρία, όπως σας είπα, να ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στην τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να φτάνει στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

»Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα δύο μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς του στην Ελλάδα -πολύ μικρή σχετικά απόσταση- επαναεριοποίησής του είτε στη Ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη, και από εκεί το αέριο αυτό να καλύψει εθνικές ανάγκες αλλά και ευρωπαϊκές.

»Ταυτόχρονα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά και μία ξεχωριστή σημασία διότι από εκεί μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο.

»Οπότε, νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη -τουλάχιστον για τους ομολόγους μου- για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Αυστηρά μηνύματα για το προσφυγικό
Στην κυβέρνηση υπάρχει επίσης ικανοποίηση για τα αυστηρά μηνύματα που στέλνει στην Τουρκία το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

Εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε αναφορά στην παράγραφο 20 όπου καλείται η Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών που βρίσκονται στις «παραμεθόριες» περιοχές της ΕΕ.

«Υπάρχει θέμα για το αν μπορεί ή όχι η ΕΕ να χρηματοδοτήσει μια δομή ή ένα φράχτη. Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο (φράχτης) να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ