Κορωνοϊός – Πάνω από 3.000 κρούσματα για πέμπτη ημέρα – Όσο δεν αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο κινδυνεύουμε

Κορωνοϊός – Πάνω από 3.000 κρούσματα για πέμπτη ημέρα – Όσο δεν αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο κινδυνεύουμε

Δύσκολος χειμώνας μας περιμένει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών - Η «πανδημία» των ανεμβολίαστων δυσχεραίνει την κατάσταση

Για πέμπτη συνεχή ημέρα καταγράφονται περισσότερα από 3.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν προ πολλού προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων όσο προχωρά το φθινόπωρο και μειώνεται η θερμοκρασία.

Παράλληλα, οι «πεσμένοι» ρυθμοί των εμβολιασμών και η άνοδος των κρουσμάτων στα παιδιά ανεβάζει στο κατακόρυφο την αγωνία για τη συνέχεια.

Και μέσα σε αυτό το απαισιόδοξο κλίμα, έρχονται και οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για τις οποίες οι ειδικοί εμφανίστηκαν εξ αρχής αρνητικοί, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν, παρά μόνο ως προς την πιο πρόσφατη εισήγησή τους να φορούν μάσκα οι θεατές.

Λινού: Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας

Βέβαιη ότι θα έχουμε και τέταρτο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξαιτίας του ανεμβολίαστου πληθυσμού, αλλά και του νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα που, όπως είπε, είναι 20% πιο μεταδοτικό.

«Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς: στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ευτυχώς, οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως νέοι, αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους. Με τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας, από πλευράς κινδύνου», τόνισε η κυρία Λινού.

Και προσέθεσε πως αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας, αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες και στους χώρους εργασίας. «Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή τη συχνότητα, είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα παρελάσεις»

Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η κυρία Λινού σημείωσε ότι «ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν».

«Αν οι παρελάσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό των ανθρώπων που θα παρακολουθούν. Γιατί μπορείς να έχεις αποστάσεις στους ανθρώπους που παρελαύνουν, αυτό μπορείς να το καθορίσεις, όπως μπορείς να επιβάλεις και μάσκα. Το θέμα είναι αν συνωστιστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν», είπε και τόνισε ότι, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη οδηγία για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Ακόμη, σημείωσε ότι η τρίτη δόση θα συνεισφέρει αλλά, όπως είπε με νόημα, «θα συνεισφέρει στους εμβολιασμένους» και συμπλήρωσε πως θα είχαν αξία και άλλα μέτρα, πέραν του εμβολιασμού.

«Δεν έχει γίνει πλήρης μελέτη κόστους-οφέλους. Δηλαδή, αν ξοδέψουμε χρήματα εκτός από τον εμβολιασμό και σε τήρηση μέτρων, όπως να αραιώσουμε τα παιδιά στο σχολείο, να φροντίσουμε τα ΜΜΜ, να γλιτώσουμε κάποιους θανάτους. Αυτό έχει συνεισφορά και στην οικονομία», κατέληξε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

 

Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Για δύσκολο χειμώνα, με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι σε δυσχερέστερη θέση, κάνουν λόγο μια σειρά ειδικοί, με τον κοροναϊό να επιμένει.

Οι επιστήμονες, όλο το τελευταίο διάστημα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα κοροναϊού που έρχεται. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση, έστω και αν αυτή δεν ήταν από τις τακτικές που γίνονται κάθε εβδομάδα.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη παρουσία του: «Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε με στοιχεία να πείσει και όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Εφιαλτική πρόβλεψη

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι η εξαίρεση, όσον αφορά τους ειδικούς. Αντίθετα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο MEGA: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα» ημερησίως.

Ο ρόλος της γρίπης

Ένα επιπλέον στοιχείο, που εντείνει τις ανησυχίες, είναι και ο παράγοντας της εποχικής γρίπης. «Η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη, τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας και εκείνη στο MEGA.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

 «Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν μεγάλες παρελάσεις με κόσμο»

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε πως: «Ό,τι αποτελεί συγχρωτισμό, πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα».

«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται. Αναμένεται λοιπόν, σε συνδυασμό και με την γρίπη, να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Πού οφείλεται το ιβηρικό «θαύμα» με τους εμβολιασμούς – Τι δεν κάνουμε στην Ελλάδα

Την ώρα που συνεχίζονται με… «ανεμικούς» ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία γίνεται λόγος για το «ιβηρικό θαύμα».

«Είναι πολλοί οι λόγοι για το ιβηρικό ‘θαύμα’», δηλαδή για τα εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας σε Ισπανία και Πορτογαλία, ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βαρκελώνης, Μανώλης Κογεβίνας.

Τόνισε, ωστόσο, πως «είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για θαύμα, για κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο, όταν έχουμε μια κατάσταση με 240 εκατομμύρια περιστατικά και πέντε εκατομμύρια νεκρούς».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, και στις δύο χώρες της Ιβηρικής, ήταν πολύ μικρή η επιρροή των αντιεμβολιαστών, σε αντίθεση με τη Γαλλία για παράδειγμα.

Επίσης, υπάρχουν καλά οργανωμένα  συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις δύο χώρες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυνατότητα καλής οργάνωσης του εμβολιασμού – κάτι που δεν ήταν εύκολο, καθώς «ειδικά στην αρχή, που δεν είχαμε πολλά εμβόλια, επικρατούσε ένα οργανωτικό χάος», σημείωσε.

Ο κ. Κογεβίνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική σύμπνοια που υπήρχε, ακόμη και στην Ισπανία, όπου υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με την Καταλονία και τους Βάσκους. «Ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Υπήρχε ένα μήνυμα, ότι ‘πρέπει να εμβολιαστούμε’. Υπήρχαν άλλες διαφορές, αλλά στο εμβόλιο πήγαν όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το τρομακτικό πρώτο κύμα της πανδημίας που φόβισε την Ισπανία και το τρομακτικό τρίτο κύμα της πανδημίας που φόβισε την Πορτογαλία.

«Στην Ελλάδα, δεν ισχύουν καμία από αυτές τις συνθήκες», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κογεβίνας.

«Ξεκινήσαμε από μια σχετικά σημαντική επιρροή αντιεξουσιαστών, όχι μόνο αντιεμβολιαστών, το οποίο είναι πρόβλημα όταν χρειάζεται να πείσεις την κοινωνία» επεσήμανε, κάνοντας αναφορά στο προβληματικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας, καθώς και στην έλλειψη πολιτικής σύμπνοιας.

Η πανδημία των ανεμβολίαστων

Για πολλοστή φορά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που προβληματίζονται να εμβολιαστούν, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε σε όσους συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό, να σπεύσουν να την κάνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Εάν χρειαστεί να το πούμε χίλιες φορές, θα το πούμε χίλιες φορές: Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ