Τσιόδρας – Καμπανάκι για τέταρτο κύμα πανδημίας και στην Ελλάδα – Τα παραδείγματα από «ανεμβολίαστες» χώρες

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως οι αριθμοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε -κυρίως στις μεγάλες ηλικίες- θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον

Για δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία μελέτης στην οποία ήταν επικεφαλής, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως οι αριθμοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε -κυρίως στις μεγάλες ηλικίες- θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» παραδέχτηκε ο καθηγητής, σε συνέχεια δυσοίωνων προβλέψεων ειδικών για το προσεχές διάστημα.

Τα παραδείγματα από Ρουμανία και Ρωσία
Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

Δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι, χθες.

Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα».

«Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου» κατέληξε ο ίδιος.

Οι εκτιμήσεις ειδικών
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μία αυξητική πορεία, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει και μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης.

«Η μετάλλαξη δέλτα αλλά και η δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑI, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από