Πότε «βλέπει» το τέλος της πανδημίας Έλληνας καθηγητής του Yale – Οι τρεις φάσεις

Πότε «βλέπει» το τέλος της πανδημίας Έλληνας καθηγητής του Yale – Οι τρεις φάσεις

Για τη γενική ανοσία, ο ίδιος θεωρεί ικανοποιητικό ποσοστό το 83% του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί η να έχει νοσήσει

Για το τέλος της πανδημίας και τις βαριές συνέπειες του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλας Χρηστάκης.

Ο ίδιος χωρίζει την πανδημία σε 3 φάσεις:

1. Την αρχή της πανδημίας, που είναι η φάση του επιδημιολογικού συναγερμού.

2. Τη δεύτερη φάση που ζούμε τις «βαριές» συνέπειες της πρώτης φάσης.

3. Και τη μεταπανδημική φάση.

Σε ποια φάση όμως βρίσκεται η ανθρωπότητα τώρα; «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης στον ΣΚΑΙ.

Επικίνδυνη η πρώτη φάση

Προς το παρόν δηλαδή ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, η πρώτη φάση που ζούμε τώρα θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού.

Για τη γενική ανοσία, ο ίδιος θεωρεί ικανοποιητικό ποσοστό το 83% του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί η να έχει νοσήσει.

«Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε είτε να μολυνθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Yale. 

Η δεύτερη φάση

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, εκτιμά ότι θα τη ζήσουμε μεταξύ 2022 και 2024. Πρόκειται για μια φάση «σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει».

Είναι μια φάση καταστροφής και ανασυγκρότησης. «Τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια» αναφέρει ο κ. Χρηστάκης.

Το μεγάλο πρόβλημα σε εκείνη τη φάση είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο κοροναϊός. Ο Νίκος Χρηστάκης τονίζει ότι για κάθε θάνατο από κοροναϊό, πέντε άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες (στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες κτλ.).

Η τρίτη φάση

Τέλος, η μεταπανδημική φάση θα έρθει μετά το 2024. «Θα είναι σαν πανηγύρι, αλλά αργεί» σημειώνει ο καθηγητής.

Προχωρώντας σε έναν παραλληλισμό με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ίδιος αναφέρεται στο στοίχημα του εμβολιασμού, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία, αν παίρναμε όλοι εμβόλια.

Τέλος, μιλώντας για τον υποτιθέμενο κίνδυνο του εμβολιασμού, ο κ. Χρηστάκης σημειώνει: «Έχεις δύο επιλογές. Άμα πάρεις τη μόλυνση, έχεις 1% να πεθάνεις. Άμα πάρεις το εμβόλιο, έχεις όμως ένα εκατομμύριο ή λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην πάει κάποιος στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ