Εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι - όπως ανέφερε - «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».
Τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέδειξε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως – όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστικη κάλυψη – τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.
Εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι – όπως ανέφερε – «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, στα πρώτα κύματα, ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικες και επικριτικές απόψεις.
Από την πλευρά του ο κ. Χρηστάκης τόνισε πως θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια ή να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, παρουσίασε διεξοδικά την προσφορά και το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών στην νοσηλεία και την αποθεραπεία ασθενών με νόσο covid 19.
Ζαούτης: Τον επόμενο χρόνο ο κοροναϊός θα έχει γίνει ενδημικός – Τι είπε για τα περιοριστικά μέτρα
Τι κι αν από το Σάββατο έχουν δοθεί μεγάλες ανάσες ελευθερίας στους εμβολιασμούς Έλληνες, ωστόσο η αγωνία για το πόσο ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη και ουδείς μπορεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη.
«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Θεοκλής Ζαούτης .
Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, πρόσθεσε, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους
Όσο αφορά στα νέα μέτρα, με τις «ελευθερίες» που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, από το περασμένο Σάββατο, σημείωσε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο.
Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων».
Ο κύριος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι να μην νοσούμε σοβαρά, να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας.
«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων»
«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κοροναϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα, και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι».
Το όπλο που έχουμε στα χέρι μας είναι το εμβόλιο, που είναι σίγουρα αποτελεσματικό, όπως βλέπουμε και από τα καθημερινά δεδομένα, ποιοι είναι που νοσηλεύονται και χάνουν την ζωή τους, τόνισε ο κ. Ζαούτης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να μιλάμε πια για νέο εμβόλιο. «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».