Απαισιόδοξος για το αν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντάς τα από «μηδαμινά έως ανύπαρκτα». Το μήνυμα Τσαβούσογλου ότι θα μπορούσε η Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο όπως έχει κάνει στον Εύξεινο Πόντο
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας να ξαναβγάλει για έρευνες το Oruc Reis και να δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις παρενοχλήσεις και την εκδίωξη του Nautical Geo με σκοπό να ματαιώσει τις έρευνές του για τον EastMed.
Όσο απειλεί με πόλεμο…
Αυτή η ισορροπία του τρόμου αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Νίκος Δένδιας με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίζεται παντελώς απαισιόδοξος για την προοπτική ενός εποικοδομητικού ελληνοτουρκικού διαλόγου χαρακτηρίζοντας τα περιθώρια από «μηδαμινά έως ανύπαρκτα».
Ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέχεια της αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων που ξεκινούν από τη θεώρηση ότι είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φτάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εκφράζει πλέον ανοιχτά και την πρόθεση της Άγκυρας να ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, όπως ήδη έχει κάνει για τον Εύξεινο Πόντο.
«Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου κι άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας προσθέτει ωστόσο ότι «βεβαίως, ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις, υπάρχει ανάγκη ενός διαύλου επικοινωνίας. Αν μη τι άλλο για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις».
Δεν έχει δηλωθεί αλλά μπορεί να γίνει…
Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται το Anatolu- το Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να το δηλώσουμε και στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας και προτεραιότητα για εμάς στη Μεσόγειο και υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα γίνει. Πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, αλλά επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη στη Μεσόγειο, δεν έχει δηλωθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη. Μπορεί όμως να γίνει».
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα απαντήσει στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία με την ανακήρυξη ΑΟΖ εξέφρασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο MEGA.
«Θεωρώ πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να απαντήσουν στην ελληνογαλλική συμφωνία. Πιστεύω πως θα προχωρήσουν σε ανακύρξη ΑΟΖ» τόνισε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα ΝΕΑ αναφέρθηκε στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία επισημαίνοντας ότι «ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά. Καθήκον μας και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτή τη θωράκιση την επιδιώκουμε και σε ένα βαθμό την επιτυγχάνουμε μέσω, αφενός της αμυντικής διπλωματικής προσπάθειας που ενισχύει και αναβαθμίζει συμμαχίες με φίλες χώρες, και αφετέρου μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων που υλοποιείται ταχύτατα και αποτελεσματικά εδώ και δύο χρόνια» και κατέληξε λέγοντας:
«Όσο για πιθανές εντάσεις με την Τουρκία στο μέλλον, επιμένω στην άποψη ότι μια τέτοια προοπτική δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».