Η συγκινητική φωτογραφία του γορίλα που ξεψυχά στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον έσωσε
Η Ντακάσι, ένας θηλυκός ορεινός γορίλας που έγινε αστέρας του Διαδικτύου από μία selfie που τραβήχτηκε στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, πέθανε στην αγκαλιά του δασοφύλακα που την είχε σώσει όταν ήταν βρέφος.
Ο γορίλας εμφανίστηκε στη selfie που έγινε viral το 2019, δίπλα σε έναν άλλο ορφανό γορίλα, την Ντέζε, και έναν φύλακα του πάρκου. Οι δυο τους ήταν τα πρώτα ορφανά που φρόντισαν οι εργαζόμενοι στο κέντρο για ορφανούς γορίλες που διαχειρίζεται ο 49χρονος πλέον Αντρέ Μπάουμα, στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα, στο Κονγκό.
H εικόνα στα χέρια του δασοφύλακα
Η εικόνα του γορίλα που αφήνει την τελευταία του πνοή δίπλα στον Μπάουμα δείχνει τον δεσμό μεταξύ των απειλούμενων πιθήκων και εκείνων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να τους προστατέψουν από τις ομάδες λαθροκυνηγών.
Όπως αναφέρει το Πάρκο, «η παιχνιδιάρικη φύση τους ήταν μια υπενθύμιση στον κόσμο πόσο πολύ βλέπουμε τον εαυτό μας σε αυτά τα ζώα και είναι ένας από τους λόγους που θα του λείψει τόσο πολύ του Αντρέ Μπάουμα».
Η Ντακάσι έχασε τη μάχη που έδινε με μια χρόνια πάθηση.
Ο Αντρέ Μπομά είπε ότι ήταν προνόμιο να στηρίζει και να φροντίζει την Ντακάσι κατά την διάρκεια της ζωή της και η φιλία τους τον βοήθησε να καταλάβει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και Μεγάλων Πιθήκων.
«Την αγαπούσα σαν παιδί και η χαρούμενη προσωπικότητά της έφερνε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου κάθε φορά που είμασταν μαζί. Θα λείψει σε όλους μας στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, αλλά είμαστε για πάντα ευγνώμονες για τον πλούτο που έφερε η Ντακάσι στη ζωή μας κατά την διαμονή της στο Senkwekwe».
Σημειώνεται πως η Ντακάσι ήταν μόλις δύο μηνών το 2007, όταν οι δασοφύλακες της Βιρούνγκα τη βρήκαν προσκολλημένη στη νεκρή μητέρα της, η οποία είχε σκοτωθεί από ένοπλους πολιτοφύλακες.
Μεταφέρθηκε σε κέντρο διάσωσης στη Γκόμα, όπου συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπάουμα, ο οποίος θα γινόταν ο φροντιστής της για περισσότερο από μια δεκαετία. «Όλη τη νύχτα, ο Αντρέ κρατούσε το μωρό κοντά του, με το μικροσκοπικό κορμί της σφιχτά στο γυμνό στήθος του, προκειμένου να παραμένει ζεστή» ανέφερε το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα.
Αν και η Ντακάσι επέζησε, θεωρήθηκε πολύ ευάλωτη για να επιστρέψει στην άγρια φύση και μεταφέρθηκε μαζί με άλλο ορφανό γορίλα στο Κέντρο Senkwekwe μέσα στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα. Το κέντρο είναι το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο που φροντίζει ορφανούς γορίλες.