Τουρκία – Οι δύο συμφωνίες που πιέζουν τον Ερντογάν

Τουρκία – Οι δύο συμφωνίες που πιέζουν τον Ερντογάν

Μετά το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο, οι προβολείς στρέφονται στην Ουάσιγκτον και στην υπογραφή, την προσεχή εβδομάδα, της πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ n Στο μικροσκόπιο της Αθήνας κάθε κίνηση της Αγκυρας

Στην Ουάσιγκτον στρέφεται μετά το Παρίσι η ελληνική διπλωματία, επιχειρώντας να «θωρακίσει» τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Την ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, που επικυρώθηκε από τη Βουλή την Πέμπτη, αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Η ανανέωση θα έχει πενταετή διάρκεια, αυτή τη φορά, με την Αθήνα να επιδιώκει και μία ισχυρού συμβολισμού επιστολή από τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που θα στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στην Αγκυρα, σε μία περίοδο που η ένταση κλιμακώνεται.

Η συμφωνία Αθήνας – Παρισιού και δη το άρθρο περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής χαρακτηρίζεται ως μία συμφωνία που αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας γεωστρατηγικά την ελληνική πλευρά. Με τους οπαδούς της συμφωνίας να υποστηρίζουν ότι αυτή θωρακίζει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο από μία εξωτερική στρατιωτική απειλή, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα και στη διπλωματική στήριξη της Γαλλίας, σε όλα τα διεθνή φόρα, με έμφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένου και του ρόλου της στα ζητήματα Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας εντός ΕΕ.

Η ελληνογαλλική συμφωνία ήρθε σε μία περίοδο που η Αγκυρα υπόσχεται στην Αθήνα έναν «θερμό χειμώνα» και επιτίθεται στην Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο με την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία επιχειρείται στρεβλή ερμηνεία των διεθνών συνθηκών για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι για να διατηρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να τα αποστρατιωτικοποιήσει, δικαίως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

«Η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή»

Αποτελεί δε τη δεύτερη προσπάθεια της Αγκυρας να καταγράψει την εν λόγω θέση της στον ΟΗΕ, με την πρώτη να γίνεται τον Ιούλιο, εν μέσω του «ήρεμου καλοκαιριού». Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επανήλθε στο ζήτημα τρεις φορές, με τις δύο να είναι από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά και στην Ολομέλεια για την ελληνογαλλική συμφωνία, επιχειρώντας να αναδείξει την κρισιμότητα των καιρών. Δεν δίστασε δε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι «η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή».

Παρά την επιμονή της Αγκυρας στις προκλήσεις, η ελληνική πλευρά επιμένει στον διάλογο και τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι αυτή ο «προβοκάτορας» στην περιοχή, αλλά αυτή που επιμένει στο διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αγκυρα, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν μόνο στο ότι διαφωνούν και την επόμενη συνάντηση να αναμένεται στην Αθήνα «εν ευθέτω χρόνω».

Σε νέες δηλώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο την Αθήνα, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ υπεροχή απέναντι στην Τουρκία, καταγγέλλοντας έλληνες πολιτικούς που όπως είπε επιχειρούν να ανεβάσουν τους τόνους. «Πρόκληση» θεωρήθηκε για τον Ακάρ ακόμη και η πρόσφατη άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις Οινούσσες.

Ο Δένδιας στη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στις 14/10 αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να επιδιώκει να καταφέρει η Ουάσιγκτον να «δει» την Τουρκία και από τη δική της πλευρά. Η MDCA σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει επέκταση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στη χώρα σε περιοχές όπως η Σκύρος, ωστόσο η πενταετής ανανέωση εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι ΗΠΑ να επενδύσουν περισσότερα στις υφιστάμενες τοποθεσίες.

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που παρακολουθεί κάθε κίνηση της Αγκυρας, η ενίσχυση της «θωράκισης» της Ελλάδας και στο τρίγωνο των συμφωνιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον – Αθήνα – Παρίσι, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την κλιμάκωση της έντασης που επιδιώκει η Τουρκία, παράλληλα με το σύνολο των συμμαχιών της ελληνικής πλευράς ανά τον κόσμο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ