Η χαλάρωση των μέτρων προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία.
H Ελλάδα αποχαιρετά από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα μίνι lockdown, παρέχοντας δικαίωμα για πλήρη ελευθερία κινήσεων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κοροναϊού ακόμη στις «κόκκινες» περιοχές όπου υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι ειδικοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν τελειώσαμε με την πανδημία και πρέπει να τηρούνται τα βασικά μέτρα προσωπικής προστασίας κατά της διασποράς.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κοροναϊού μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας, σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος για μη εμβολιασμένους.
Σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, όπως δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς, κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (σινεμά και θέατρα κ.α.), η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης τόσο για εμβολιασμένους και όσο και για ανεμβολίαστους, οι οποίοι όμως για να μπαίνουν πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.
Σε χώρους, όπως καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν. Άλλωστε, στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους
Πηγές του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν πως θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι για την τήρηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Οι ενστάσεις των ειδικών
Η χαλάρωση των εν λόγω μέτρων προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, υπογράμμισε ότι, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα), παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.
«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο, καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN.
Σε πιο δραματικούς τόνους, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα.
Καθώς από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους».
«Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ» σημείωσε στον ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος, παραπέμποντας στην ανάγκη για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο κ. Καπραβέλος έχει εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε» είχε πει χαρακτηριστικά.
Για τα νέα μέτρα μίλησε και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν και οι ανεμβολίαστοι με τα νέα μέτρα. «Για όποιον λόγο και ένα έχει επιλέξει κάποιος να μην εμβολιαστεί πρέπει να τον προστατέψουμε. Με τα νέα μέτρα προστατεύουμε και τους ανεμβολίαστους».
«Τα νέα μέτρα δεν απορρίπτουν την κοινή λογική ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε φορώντας μάσκες όπου πρέπει και τηρώντας τις αποστάσεις ούτε σημαίνουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει» τόνισε στο OPEN και υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε θα φτάσουμε και στο τέλος της πανδημίας.
Crash test 15 ημερών
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί θα επαναξιολογηθούν σε 15 ημέρες. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές αυξάνεται, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.
Όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι».
Γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν ή να επανακαθοριστούν εάν κριθεί απαραίτητο. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.