H Χρυσή Αυγή βγαίνει ξανά στους δρόμους – Τα τάγματα εφόδου, τα φεστιβάλ μίσους και τα νεοναζιστικά παρακλάδια

H Χρυσή Αυγή βγαίνει ξανά στους δρόμους – Τα τάγματα εφόδου, τα φεστιβάλ μίσους και τα νεοναζιστικά παρακλάδια

Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών αποδείχθηκαν ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους και τη διείσδυση σε γειτονιές και σχολεία.

Μπορεί οι νεοναζί αρχηγοί να καταδικάστηκαν, μπορεί το μόρφωμα να αποχαρακτηρίστηκε και να μην αποκαλείται πλέον κόμμα, αλλά «παράνομη οργάνωση», όμως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το νεοναζισμό.  Με τον τρόπο που πάντα συνήθιζε, η Χρυσή Αυγή επανέρχεται στην παρακρατική της δράση, ξεκινώντας με τον προσηλυτισμό των νέων και τις φασιστικές επιθέσεις κατά αριστερών οργανώσεων.

Πρώτα ήρθε η επίθεση στη Σταυρούπολη, όπου χρυσαυγίτες μαθητές επιτέθηκαν σε αριστερούς φοιτητές, με αποκορύφωμα το σοβαρό τραυματισμό του μαθητή μέλους της ΚΝΕ. Ακολούθησε η επίθεση κατά της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο, όπου προσήχθη σεσημασμένος νεοναζί -μάλιστα, φέρει τατουάζ με το σβάστικα-, γνωστός στις αρχές για επιθέσεις που καταγράφονται από το 2019, με τελευταία προσαγωγή τον περασμένο Ιούλιο, αυτήν την φορά για επεισόδια που πραγματοποίησε ως αντιεμβολιαστής. Ενώ ο 30χρονος αρουσιάστηκε ως μέλος της Propartia, η ακραία φασιστική οργάνωση με σημερινή της ανακοίνωση, αποποιείται (σιβυλλικά) τη σχέση της μαζί του. Όπως αναφέρουν «Το φωτογραφικό υλικό από διάφορες εξορμήσεις σε βουνά που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, καμία σχέση δεν έχει με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση του Ν.Ηρακλείου και ήδη έχουν ξεκινήσει όλα τα νόμιμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες θα διαψεύσουν ΜΜΕ και λοιπούς τηλεδικαστές». Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και η Propartia, της οποίας η δράση παρουσιάζεται σε εκτενές ρεπορτάζ του in.gr, έσπευσαν να συγχαρούν τους νεοναζί μαθητές της Σταυρούπολης, αποκαλύπτοντας την ιδεολογική, πολιτική τους σύνδεση. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2013 δολοφονήθηκαν στο Νέο Ηράκλειο δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης.

Ο πανευρωπαϊκός νεοναζισμός και τα Φεστιβάλ Μίσους

Γυμναστήρια, εξορμήσεις στα βουνά για «εκπαίδευση», νεοναζιστικά φεστιβάλ και κάμπινγκ είναι οι τρόποι που διαλέγουν οι παρακρατικές φασιστικές οργανώσεις για να προσηλυτίσουν τους νέους. Το 2004 έγιναν.. μόδα οι ναζιστικές συνάξεις. Στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό Μέτωπο φασιστικών μορφωμάτων, η Χρυσή Αυγή καλούσε τους ομοϊδεάτες σε φεστιβάλ και κάμπινγκ. Με «σημείο μηδέν» το Μελιγαλά, ξεκινούσε το φασιστικό καλοκαίρι της Ευρώπης να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.

Το 2004 προπαγανδίζεται το Hatewave , το «Φεστιβάλ Μίσους», από το Μέτωπο Νεολαίας. «Το Hatewave Festival είναι η μεγαλύτερη White Power (Λευκή Υπεροχή) εκδήλωση στη χώρα μας». Λόγω της τότε μαζικής αγανάκτισης, το 2005 ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος εκφράζει «έκπληξη» και αποκηρύσσει δημόσια τη βία, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα. Δυστυχώς, καταφέρνει να πείσει, όπως απέδειξε η ιστορία λίγα χρόνια αργότερα.

Στο  Φεστιβάλ Μίσους θα συμμετείχαν νεοναζιστικές μπάντες, όπως αυτή του διαβόητου καταδίκου Καιάδα. Ακόμη κι αν δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει η προσπάθεια πανευρωπαϊκής μαζικοποίησης και δράσης, είχε ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται η παρακαταθήκη που άφησε το εγχείρημα. Το Μέτωπο Νεολαίας θα μαζεύεται τα επόμενα καλοκαίρια σε κάμπινγκ σπαρτιατικής αγωγής: Γυμναστικές επιδείξεις, αγωνίσματα και κηρύγματα μίσους.

Τον Φεβρουάριο του 2008 η Χρυσή Αυγή γίνεται πρώτη είδηση. Κατά τη διάρκεια αντισυγκέντρωσης για τη φασιστική πορεία για τα Ίμια, χρυσαυγίτες μαχαιρώνουν διαδηλωτή και «κρύβονται» πίσω από τα ΜΑΤ. Τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά στις τηλεοπτικές οθόνες ο Ηλίας Κασιδιάρης, γραμματέας τότε του Μετώπου Νεολαίας, για να πει χωρίς ντροπή πως θύτες δεν ήταν οι ομοϊδεάτες του, αλλά «ένας Αλβανός, το ξέρω, είναι από το χωριό μου».

Η Χρυσή Αυγή στην επιφάνεια

Έκτοτε, η Χρυσή Αυγή θα μας απασχολούσε μέχρι και σήμερα. Στα Γιάννενα θα εξορμούσαν για να βάψουν με σβάστικες τους τάφους στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Επιθέσεις σε μετανάστες και μέλη αριστερών οργανώσεων σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Έως το 2010 η δράση οργανώνεται γύρω από το αντιμεταναστευτικό μένος και γίνεται προπύργιο ο Άγιος Παντελεήμονας στην καρδιά της Αθήνας.

Το 2010 η Χρυσή Αυγή κατακτά μια θέση στην Περιφέρεια Αττικής. «Αρχηγός» των «αγανακτισμένων κατοίκων» είναι η Θέμιδα Σκορδέλη κι η δράση τους περιστρέφεται γύρω από την πλατεία της γειτονιάς. Αρχίζουμε να αριθμούμε πολλές επιθέσεις κατά μεταναστών, αλλά και κατά πολιτικών οργανώσεων, που προσπαθούν να παρέμβουν στην περιοχή. Συνεχίζοντας σταθερά ανοδικά, με παρακρατικούς και ποινικούς ιδιοκτήτες καφενείων. από τον Άγιο Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή φτάνει σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, πλην των Εξαρχείων.

Το 2012 καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά, ενώ είναι σαφές σε όλο το δημοκρατικό κόσμος πως πρόκειται για μία μεγάλη απειλή. Στις ίδιες εκλογές υποψήφια είναι η «ακομμάτιστη» Θέμιδα Σκορδέλη.

Η Χρυσή Αυγή στα σχολεία

Πριν τις εκλογές του 2012, οπότε και ισχυροποιήθηκε το νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει  στα σχολεία της χώρας. Και αν το πάλαι ποτέ ΛΑ.Ο.Σ απέτυχε να έχει μία δυναμική νεολαιίστικη οργάνωση (ειδικά εφόσον δεν κατάφερε να εισέλθει στις σχολές σαν φοιτητική παράταξη) η Χρυσή Αυγή στοχεύει σε άλλες ηλικίες.

Έτσι, το 2012 μέλη του Μετώπου Νεολαίας προσεγγίζουν μαθητές σε χώρους εκτός του σχολείου: Σε γυμναστήρια, σε γειτονιές, σε παρέες. Διακινούν την εφημερίδα τους «Χρυσή Αυγή». Μαρτυρίες αναφέρουν πως συχνά μαθητές αγοράζουν το ναζιστικό έντυπο και το μελετούν στα διαλείμματα. «Στολή» των χρυσαυγιτών είναι οι… μπλούζες με μπουλντόγκ. Επόμενο βήμα, έχει η πολιτική κατήχηση.

Μέτωπο Νεολαίας όπως χιτλερική νεολαία

Το Μέτωπο Νεολαίας βαδίζει στα ίδια βήματα κατήχησης που ακολουθούσε και το ναζιστικό Γερμανικό Κόμμα του Χίτλερ. Το 1933 η χιτλερική νεολαία αριθμούσε περί τα 3,5 εκατ. μέλη.  Τα μέλη μάθαιναν να υπακούν στους κανόνες των εθνικοσοσιαλιστικών ιδεών και να υπηρετούν τυφλά τα στελέχη του κόμματος. Κάτι σαν έτοιμος να θυσιαστεί -και, φυσικά, να θυσιάσει- στρατός.

Τα μέλη της νεολαίας ετοιμάζονταν για τον πόλεμο. Έκαναν ασκήσεις σκοποβολής, στρατιωτικής πειθαρχίας και γυμναστικής. Τότε, χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: Τα νέα αγόρια και τις νεαρές κορασίδες, τις… μελλοντικές γερμανίδες μανάδες του έθνους.

Το Μέτωπο Νεολαίας περνά από τον Ηλία Κασιδιάρη στην Ουρανία Μιχαλολιάκου. Οι αρχές του δεν αλλάζουν, όμως: Μίσος, άθληση, υπακοή, ιδεολογία και γυναίκες  αντιφεμινίστριες, μανάδες του έθνους.

Έτσι, οι νέοι της Χρυσής Αυγής μαθαίνουν ξύλο και οι νέες οικοκυρικά.

Μαθητικές καταλήψεις για το μακεδονικό

Το 2019 πλέον, οι νεοναζί ηγέτες είναι υπόδικοι και προσπαθούν πολλοί από αυτούς να «εγκαταλείψουν το καράβι». Ωστόσο, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά, ο φασισμός καταφέρνει ξανά να διεισδύσει στα σχολεία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μαθητικές καταλήψεις που οργανώνονται για το μακεδονικό ζήτημα, υπό τις εξελίξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν καταφέρνουν να συγκροτήσουν κίνημα, όμως «μολύνουν» τους νέους. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα είναι αυτή του έφιππου μαθητή που χαιρετά ναζιστικά.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν φασιστικά σύμβολα. Στη Θεσσαλονίκη καίγεται υπό κατάληψη κτίριο, στην Αθήνα καταστρέφουν μνημεία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, η Χρυσή Αυγή διατηρεί διψήφια ποσοστά στους νέους 17-25 ετών.

Σύμμαχοι και παρακλάδια της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε ως τη δίκη να παραμείνει αφανής. Σαφή την επανεμφάνισή της έκανε με τα «συγχαρητήρια» προς τους νεοναζί μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που όπως αναφέρεται από το Βήμα, » η ΕΛ.ΑΣ. έχει σαφείς πληροφορίες ότι σε ένα εξ αυτών των ΕΠΑΛ κύριο ρόλο καθοδηγητή των νεαρών ακροδεξιών είχε ομοϊδεάτης εκπαιδευτικός με σημαντική θέση στο Λύκειο, που υποβοήθησε τους νεαρούς φιλοναζιστές σε θέματα απουσιών ενώ παρείχε και άλλες διευκολύνσεις».

Οι οργανωμένες συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών αποτέλεσαν σημείο επανασύνδεσης των ελλήνων ακροδεξιών. Από τους προσαχθέντες της Σταυρούπολης πολύ είχαν συμμετάσχει σε αυτές, όπως επίσης και συγγενείς τους.

Κατά την… απουσία της, θυγατρικές ομάδες της Χρυσής Αυγής ανέλαβαν τα ηνία της παρακρατικής δράσης. Πρόκειται για την Propartia, τον «Ιερό Λόχο», που επιτέθηκε με πέτρες στο Thessaloniki Pride, το «Ιερό Τάγμα» και το «Άρμα», τους «Μαίανδρους Εθνικιστές», γνωστούς για επιθέσεις σε Ρομά και για καταστροφές μνημείων και την Combat 18,  την τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε το 2018.

Αυτήν την στιγμή οι νεοναζί επανεμφανίζονται, πλέον χωρίς την κουκούλα των «αγανακτισμένων». Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών αποδείχθηκαν ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους και τη διείσδυση σε γειτονιές και σχολεία. Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τίποτε δεν τελείωσε. Μάλλον, ξαναρχίζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ