Γιατί οι σεισμολόγοι «τρέμουν» για τη Θήβα – Τι σημαίνουν οι 1700 μικροσεισμοί

Κλιμάκιο σεισμολόγων στην περιοχή για την παρακολούθηση του φαινομένου - «Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά από μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση μέσω διαδικτύου η οποία ξεκίνησε από τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου με τη συμμετοχή 20 επιστημόνων, συζήτησε την περίπτωση της Θήβας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε στα μέλη της Επιτροπής να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Κατά την σύσκεψη τα μέλη της Επιτροπής ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας και κατά πόσο αυτή «μοιάζει» με εκείνη του Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις με κάποιες από αυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενό ενός πιο ισχυρού σεισμού από αυτούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σήμερα αναμένεται να συνταχθεί το πόρισμα της Επιτροπής το οποίο θα διαβιβαστεί στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από το πόρισμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα όπως αυτά ορίζονται από το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Ήδη στη Θήβα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.700 μικροσεισμοί μεγέθους έως 4 Ρίχτερ. Κατά την πολύωρη έκτακτη σύσκεψη οι ειδικοί αξιολόγησαν τα δεδομένα από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών η οποία βρίσκεται σε έξαρση εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι αρμόδιοι φορείς στη Θήβα έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες, ενώ έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Οι πολίτες οι οποίοι πλέον έχουν συνηθίσει τους μικροσεισμούς, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν και να φοβούνται το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, ενημερώνονται συνεχώς για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ρήγμα που δίνει τις μικρού μεγέθους δονήσεις στη Θήβα είναι ένα ρήγμα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση το οποίο φθάνει μέχρι το χωριό Ελαιώνας. Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται εστιάζεται σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στη Θήβα σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την πόλη. Οι σεισμοί είναι επιφανειακοί και γιάυτό γίνονται τόσο αισθητοί από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με το σεισμικό ιστορικό της περιοχής έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί έγιναν το 1321 με μέγεθος 6,3, το 1853 με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, το 1893 με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ, το 1914 με μέγεθος 6,0 Ρίχτερ και το 1981 με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από