Χωρίς χαρτιά και χωρίς εμβόλιο – Ο αγώνας προσφύγων και μεταναστών για την προστασία από τον κορωνοϊό

Χωρίς χαρτιά και χωρίς εμβόλιο – Ο αγώνας προσφύγων και μεταναστών για την προστασία από τον κορωνοϊό

Οργανώσεις και σωματεία τονίζουν ότι παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, απέχουμε ακόμη σημαντικά από την «καθολική» πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στα εμβόλια κατά της Covid-19

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού η INTERSOS, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε σχέση με την εκστρατεία ενημέρωσης «Εμβόλια για Όλους».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο την καθολική πρόσβαση στον εμβολιασμό όλων των ανθρώπων που ζουν εντός των συνόρων της χώρας, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους status και την ύπαρξη ή μη νομιμοποιητικών εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου έφτασε λίγο μετά την ανακοίνωση του άρθρου 32 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι «οι παράτυποι μετανάστες δεν υπόκεινται σε εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων απομάκρυνσης κατά τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, μια διαδικασία η οποία για να ξεκινήσει επιβάλλεται οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά να καταθέσουν αίτηση έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ ή αλλιώς ΠΑΜΚΑ (Προσωρινού Αριθμού ΑΜΚΑ). Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόδοση του ΠΑΜΚΑ αφορά μόνο τον προγραμματισμό και τη διενέργεια του εμβολιασμού και την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού».

Ωστόσο, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της οργάνωσης και των δευτεροβάθμιων σωματείων, μένει ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που διασφαλίζουν πραγματικά «καθολική» πρόσβαση στο εμβόλιο – πράγμα αναγκαίο για την επίτευξη του περίφημου τείχους ανοσίας.

Στην απουσία επαρκούς ενημέρωσης των αιτούντων άσυλο, των αναγνωρισμένων προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στάθηκε ο Απόστολος Βεΐζης, ιατρός και Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas.

Όπως τόνισε, πέραν της καθυστέρησης των εμβολιασμών στα camps (ανακοινώθηκαν ήδη από το Νοέμβριο για να ξεκινήσουν εντέλει μόλις τον Ιούλιο, παρά την επιβαρημένη υγεία και τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτους τους ανθρώπους που ζουν εκεί), μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει προσπάθειες εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ενημερώνονται για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων με μηνύματα γραμμένα στη γλώσσα τους.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Kαθηγητής Δημόσιας Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στην εμβληματική έκθεση του ΠΟΥ για το ζήτημα, που έφερε τον εύγλωττο τίτλο «Δεν υπάρχει δημόσια υγεία, αν δεν υπάρχει υγεία προσφύγων και μεταναστών», σημειώνοντας ότι η καθολική πρόσβασή όλων στα εμβόλια αποτελεί μονόδρομο για τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης.

Διευκρινίζοντας την έννοια της «καθολικής πρόσβασης» ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι αυτή προϋποθέτει τόσο τη διαθεσιμότητα του εμβολίου σε σημεία που να είναι εύκολα προσβάσιμα από τους πληθυσμούς, όσο και την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων στο σκεύασμα και τη διαδικασία, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι «αμφίσημες» δηλώσεις περί απελάσεων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άτομα που επιθυμούν κατά τα άλλα να εμβολιαστούν.

Στο τελευταίο ζήτημα εστίασε ο Απόστολος Καψάλης, καθηγητής στο Πάντειο Παν/μιο και στο Παν/μιο Πελοποννήσου, νομικός-εργατολόγος, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, περιστασιακής απασχόλησης και αδήλωτης εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπίσημων μεταναστών, σχολίασε το γεγονός ότι η χώρα μας καθυστέρησε πολύ σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που να επιτρέπει τον εμβολιασμό τους, ενώ η τελική νομοθετική παρέμβαση δεν είναι αρκετά σαφής ώστε να καθησυχάζει τους ανθρώπους αυτούς ότι δεν θα καταλήξουν να απελαύνονται στην προσπάθειά τους να εμβολιαστούν.

Όπως εξήγησε, μπορεί μεν να προβλέπεται από τον νομοθέτη ότι οι μετανάστες προστατεύονται από την εκτέλεση της απέλασης προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όμως δεν διασφαλίζεται η προστασία τους για το σύνολο του διαστήματος που απαιτείται για τον πλήρη εμβολιασμό τους, ούτε μπορεί κανείς να τους εγγυηθεί βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων ότι η σύλληψή τους κατά την μετακίνησή τους προς τα ΚΕΠ ή το εμβολιαστικό κέντρο αποκλείεται, ενώ έθιξε και το ζήτημα της ανάγκης διασφάλισης της μη χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων με στόχο τη σύλληψή τους στο μέλλον.

Ακόμη, τόνισε ότι ειδικά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών, όπως οι εργάτες γης που εξαιτίας της απουσίας πιστοποιητικού εμβολιασμού δυσκολεύονται να μετακινηθούν προς τις εποχικές τους εργασίες, επιθυμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους να εμβολιαστούν, ενώ υποστήριξε ότι το κράτος θα έπρεπε να τους δίνει επιπλέον κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων και των αντίξοων συνθηκών συνωστισμού στις οποίες είναι γνωστό ότι ζουν. Παράλληλα, παρέπεμψε σε παραδείγματα καλών πρακτικών από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία που, όπως σημείωσε, έχουν παρεμφερές επιδημιολογικό και μεταναστευτικό προφίλ με την Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Άντλα Σασάτι και Γιονούς Μοχαμμάντι, Διευθυντές του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αντιστοίχως, ανέδειξαν το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες για συλλήψεις μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα όταν εκείνοι επιχειρούσαν να ολοκληρώσουν διαδικασίες σχετικές με τον εμβολιασμό τους.

Επιπλέον, επανέλαβαν κι εκείνοι τη σημασία που έχει η εκστρατεία ενημέρωσης σε γλώσσες πέραν των ελληνικών, καθώς όπως τόνισε ο κ. Μοχαμμάντι, η απουσία τους καθιστά τους πρόσφυγες εξαιρετικά ευάλωτους σε fake news, μιας και μοναδική πηγή ενημέρωσής τους είναι στην πραγματικότητα το διαδίκτυο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ