Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το τέταρτο κύμα πανδημίας σφυροκοπά γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα καθώς αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης καταγράφουν επιβαρυμένο ιικό φορτίο
Προς μίνι lockdown φαίνεται πως βαδίζει η Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία που φτάνουν στους επιδημιολόγους για το ιικό φορτίο και την άνοδο των κρουσμάτων να είναι ανησυχητικά. Πονοκέφαλο προκαλούν, δε, και οι «σκληροί» δείκτες, οι οποίοι κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το τέταρτο κύμα πανδημίας σφυροκοπά γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα καθώς αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης καταγράφουν επιβαρυμένο ιικό φορτίο.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί θυμίζει μέρες του περσινού φθινοπώρου -όταν στις αρχές Νοέμβρη η συμπρωτεύουσα είχε μπει σε καθεστώς lockdown- με τις κλίνες ΜΕΘ να λιγοστεύουν και τους ειδικούς να εκπέμπουν SOS.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μεταβαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου, δηλαδή, να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, και τους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
«Δεν έχουμε εντατικές για covid, τα κρεβάτια είναι πλήρη»
«Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα.
«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στις εντατικές ήταν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Αλλά τώρα έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους και μάλιστα εμβολιασμένους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονταν χθες, Τρίτη, στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι.
«Καταγράφεται αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» επεσήμανε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημαίνοντας συναγερμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη από τις 3.040 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 449 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα να πλησιάζει πλέον τα επίπεδα της Αττικής.
Χαμηλά οι εμβολιασμοί
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Γώγος είπε ότι «υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πραγματικότητα μαζί με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.
Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα εντοπίζονται τα εξής ποσοστά:
– 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
– 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
– 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη:
– 55,52% με μία δόση και 51,24 με δύο δόσεις.
Πάντως, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις φήμες που κυκλοφορούν περί επιβολής «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».
Καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο «μίνι lockdown» δεν έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε στη Voria.gr ότι «προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται, εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα».
Μεταβαίνουν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης – Γκάγκα
Με φόντο τα παραπάνω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, θα μεταβούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
09:30: Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων
11:00: Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.
12:30: Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
14:00: Συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.
15:00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.