Το mega project για τη νεολαία – Φάκελος 100 δράσεων με το βλέμμα στη… δύσκολη δεξαμενή των 20άρηδων

Το mega project για τη νεολαία – Φάκελος 100 δράσεων με το βλέμμα στη… δύσκολη δεξαμενή των 20άρηδων

Ενας φάκελος 100 δράσεων προς υλοποίηση βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα σχέδια για φτηνή στέγη, επιστροφή στην ύπαιθρο και ένα ενιαίο «ψηφιακό» πορτοφόλι μεταξύ αυτών

Ο πρώτος συμβολισμός ήταν η διπλή σειρά καθισμάτων για νέους ακριβώς μπροστά στο πρωθυπουργικό πόντιουμ στο Βελλίδειο το περασμένο Σάββατο.

Στον ίδιο χώρο έγινε και η πρωθυπουργική εξαγγελία: «Εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία».

Στόχος του Μαξίμου είναι πλέον να ξεδιπλώσει έως την ερχόμενη άνοιξη ένα ευρύ πλαίσιο πολιτικών για τους νέους, για την ηλικιακή ομάδα 15-30 συγκεκριμένα, με διαβουλεύσεις τις οποίες θέλει να αναλάβει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τακτικές περιοδείες του στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του Μητσοτάκη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένας φάκελος 100 δράσεων προς υλοποίηση, οι οποίες διατρέχουν – σε ό,τι αφορά τα κονδύλια – κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο: Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Προηγήθηκαν τρεις μήνες παρασκηνιακής δουλειάς για το «mega πρότζεκτ» της νεολαίας (έτσι αντιμετωπίζεται ενδοκυβερνητικά) και είχαν συγκεντρωθεί τότε σχεδόν 300 προτάσεις, με το βλέμμα των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και σε άλλες πρακτικές – Ευρώπης, ΗΠΑ και Καναδά.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, το «ολιστικό σχέδιο» θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, περιλαμβάνοντας μέτρα σε πέντε άξονες: εργασία (με αιχμή την επιδότηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας), ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, διευκολύνσεις για την οικογένεια, εξωστρέφεια (μεγαλύτερη συμμετοχή) και ισότητα στις ευκαιρίες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ταυτόχρονα εθνική και τοπική διάσταση στο σχέδιο, γεγονός που προμηνύει τόσο οριζόντιες όσο και στοχευμένες κινήσεις.

Τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» παρουσιάζουν τρία σημεία, στα οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία για την αύξηση των ερεισμάτων της στη δύσκολη για τη ΝΔ «δεξαμενή» των 20άρηδων και 30άρηδων και αφορούν συγκεκριμένα τη διάθεση φτηνής στέγης, την επιστροφή στην ύπαιθρο και ένα ενιαίο ψηφιακό «πορτοφόλι» για τη νεολαία.

Η αξιοποίηση φοιτητικών εστιών

Συζήτηση σε εξέλιξη υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ώστε να παρέχεται κατοικία σε νέα ζευγάρια με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά κυρίως.

Η διάθεση στέγης αναμένεται να αφορά όχι μόνο ενοικίαση, αλλά και αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα περιθώρια και ο τρόπος για την αξιοποίηση (και) παλιών φοιτητικών εστιών.

Σχετικές εισηγήσεις υπάρχουν ήδη, ενόσω καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα για νέα κτιριακά έργα με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Παιδείας. Είναι προφανές ότι εφόσον κλειδώσουν αποφάσεις για αξιοποίηση εστιών θα πρέπει σε πρακτικό επίπεδο να προχωρήσουν μεταξύ άλλων εργασίες… αναμόρφωσής τους, ώστε να προκύψουν μικρά διαμερίσματα για νέους.

Στο μεταξύ είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι πανεπιστημιακοί φορείς κοιτάζουν προς το μοντέλο των ΣΔΙΤ (Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη κ.ο.κ.) με πιο πρόσφατο «παίκτη» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που έκανε πρόσφατα το πρώτο βήμα (όπως φαίνεται στη «Διαύγεια») για την απόκτηση συμβούλου που θα συνδράμει στη διαδικασία.

Το ιταλικό μοντέλο για επιστροφή στην ύπαιθρο

Το «ζωντάνεμα» της περιφέρειας αποτελεί άλλο έναν κομβικό στόχο της κυβέρνησης τόσο για να «επιστρέψουν όσοι έφυγαν», όπως λένε ενημερωμένες πηγές, όσο και για να αξιοποιήσουν όσοι μπορούν «την τηλεργασία αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής».

Στην επιχείρηση «επιστροφή στην ύπαιθρο», η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επισκόπηση πολιτικών που ακολουθούν άλλες χώρες.

Η Ιταλία, για την ακρίβεια, που σε μία αντίστοιχη φιλόδοξη προσπάθεια επένδυσης στη δυναμική της νεολαίας, ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και αντιστροφής του brain drain, έχει αποφασίσει να επιδοτεί έργα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης παλιών σπιτιών, προσφέροντας περαιτέρω διευκολύνσεις στην καθημερινότητα.

Το ιταλικό μοντέλο «ζυγίζεται» από την κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες, ώστε να διαπιστωθεί πώς θα μπορούσε αναπροσαρμοσμένο να υιοθετηθεί επί ελληνικού εδάφους, τοπικά και ενδεχομένως σε πρώτη φάση πιλοτικά.

Ψηφιακή κάρτα με παροχές και διευκολύνσεις

Σκέψη που ωριμάζει είναι επίσης η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής κάρτας νέων, κάτι σαν ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές – διευκολύνεις του κράτους.

Στο «παιχνίδι» επιδιώκεται να μπει πάντως και ο ιδιωτικός τομέας ώστε πιθανές εκπτώσεις και προσφορές να εντάσσονται στην κάρτα κάθε δικαιούχου.

Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο άξονα ως ενδεικτικό για τη σημασία να υπάρξει ζωντανή διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ώστε οι ίδιοι οι νέοι να δείξουν τι και πώς θέλουν να προχωρήσει. Πρόθεση είναι πάντως το «ψηφιακό πορτοφόλι» να είναι μια δυναμική διαδικασία, όχι στατική, που θα ανανεώνεται τακτικά όσον αφορά στο περιεχόμενό του.

Ποιοι και γιατί τρέχουν το σχέδιο

Είναι σαφές ότι η στρατηγική χαράσσεται σε επίπεδο προεδρίας της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει ως προσωπικό στοίχημα τους ανοιχτούς διαύλους της κυβέρνησης της ΝΔ με τη νεολαία.

«Να μπορέσουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα τους…» όπως διαμηνύει στους συνεργάτες του.

Τον πυρήνα της… ομάδας κρούσης, που έχει δηλαδή άμεση εμπλοκή και όλους αυτούς τους μήνες συνεργάζεται με τα υπουργεία, είναι κατά τις πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και η συνεργάτης του, κοινωνική επιστήμονας Παυλίνα Σπανδώνη.

Παράλληλες δράσεις βέβαια που συνυπολογίζονται στο σχέδιο για τη νεολαία έχουν αναλάβει άλλα στελέχη, όπως ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για την οικονομία Αλέξης Πατέλης (σε ό,τι αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ), η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη (για την ψυχική υγεία), η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα κ.ά.

Το Μαξίμου αναζητεί διεξόδους άμεσης επικοινωνίας με τη νέα γενιά και διαπιστώνει την ανάγκη για (πολύ) μεγαλύτερα ερείσματα σε όσους πρωτομπαίνουν στην αγορά εργασίας, όσους βρίσκονται σε διαδικασία να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια, όσους αποτελούν τον «πυρήνα» του λεγόμενου brain drain.

Στο φόντο υπάρχουν οι μετρήσεις κοινής γνώμης που πιστοποιούν τις αποστάσεις ανάμεσα στους νέους και στην κυβέρνηση, αν και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η πρόκληση υπάρχει και για το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει καλύτερες επιδόσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ