Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα – Εφιαλτικές προβλέψεις για τα σχολεία

Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα – Εφιαλτικές προβλέψεις για τα σχολεία

Επί του παρόντος, κι ενώ οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας εμφανίζονται συγκρατημένοι, η αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Εντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Αν και η πανδημία γενικότερα στη χώρα εμφανίζει σημεία κάμψης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της Επιτροπής την Πέμπτη, σε ορισμένες περιοχές, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλή, τα κρούσματα δεν υποχωρούν.

Με δεδομένο ότι παρά τα πρόσκαιρα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα του καιρού, το φθινόπωρο πλησιάζει, και οι συνθήκες εξάπλωσης του ιού, λόγω των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, γίνονται πιο ιδανικές, οι επιστήμονες φοβούνται το εκρηκτικό κοκτέιλ που θα δημιουργηθεί και από τη διασπορά στα σχολεία. Εμβολιασμός παιδιών – Προβληματισμένοι οι παιδίατροι – Ποια προβλήματα έχουν προκύψει

Υπάρχουν μάλιστα εφιαλτικές εκτιμήσεις ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Μπροστά στο ενδεχόμενο η ιστορία να επαναληφθεί και μία νέα έξαρση της πανδημίας να εκδηλωθεί στη βόρεια Ελλάδα και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την τρίτη δόση, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων αρχικά. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Επί του παρόντος, κι ενώ οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας εμφανίζονται συγκρατημένοι, η αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι  τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είπε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ’ ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%. Η ίδια μίλησε για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας μάλιστα και στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών. Κοροναϊός – Πότε θα φανεί το αποτύπωμα στην πανδημία από το άνοιγμα των σχολείων – Προβλέψεις για έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά

Τα βλέμματα όλων ωστόσο είναι στραμμένα στα σχολεία καθώς όπως δείχνει η ανάλυση των κρουσμάτων, η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει με ιδιαίτερη ευκολία τα παιδιά και από εκεί η διασπορά στο σπίτι είναι μονόδρομος. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας όχι μόνο πιστεύει ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία θα λάβει διαστάσεις αλλά και πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σε κάθε περίπτωση γονείς που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους παραμένουν ανήσυχοι εξαιτίας του ότι πολλά παιδιά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή παραμένουν ανεμβολίαστα. Ακόμα και περιπτώσεις οικογενειών που νόσησαν από τον ιό αλλά λήγει η ανοσία τους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Νικος Σύψας υπογράμμισε πως οι γονείς πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μια όπως είπε είναι ο κίνδυνος από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη ο κίνδυνος από την λοίμωξη covid.

Στόχος της κυβέρνησης  και των ειδικών, δυο μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού 15 έως 17 ετών είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των εφήβων, έτσι ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των σχολείων και να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε μέχρι τώρα θα παίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικότερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά. Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%. Μελέτη – Τι έδειξε αξιολόγηση της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κοροναϊό

Παρατηρώντας τη γεωγραφική κατανομή των 2.255 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το σύνολο της επικράτειας σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς αυτό για το οποίο έχουν ήδη προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Η επιστροφή των πολιτών -επαγγελματιών και φοιτητών- στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα συνετέλεσαν σε σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η εικόνα, μάλιστα, θεωρείται ενδεικτική αυτού που θα επακολουθήσει όσο περνούν οι ημέρες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυστραλία – «Ρεκόρ» κρουσμάτων στη Βικτόρια – Εμβολιάστηκε σχεδόν το 70% του πληθυσμού

Πιο αναλυτικά, από τους 205.566 διαγνωστικούς ελέγχους του τελευταίου 24ωρου (13.904 μοριακά και 191.622 rapid τεστ) προκύπτει πως οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) με τα περισσότερα κρούσματα (πλην της Αττικής) ανήκουν στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη χαμηλότερες τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 1.000 κρούσματα σήμερα, με το νήμα να κόβει η Θεσσαλονίκη με 337 νέες λοιμώξεις.

Εμβόλιο – Δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως σε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια

Ακολουθεί η Ημαθία (76), η Δράμα (63), η Πιερία (61), η Ξάνθη (59), η Καβάλα (56), η Πέλλα (54), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν ακόμη ο Έβρος (43), η Κοζάνη (40) και η Χαλκιδική (34). Υπενθυμίζεται ότι από χθες σε καθεστώς μίνι lockdown έχουν μπει Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, ενώ παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις ΠΕ Ευρυτανίας και Αργολίδας.

Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζουν η Αττική με 431 διαγνώσεις -εκ των οποίων οι 121 στο κέντρο της Αθήνας και οι 12 στα νησιά του Αργοσαρωνικού- και σε πολύ χαμηλότερα αλλά αναλογικά ανησυχητικά επίπεδα η Λάρισα με 88, η Αχαΐα με 71, η Ρόδος με 62, το Ηράκλειο με 51 και η Κέρκυρα με 42 νέα κρούσματα. Αξίζει, πάντως, να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία των περιοχών όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός λοιμώξεων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένουν αρκετά χαμηλά, με τους ειδικούς να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον συσχετισμό αυτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ