Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον παρουσίασαν το νέο σύμφωνο ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό που προβλέπει την κοινή χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων, για να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.
Νέα συμμαχία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον σε μια προσπάθεια, όπως ανέφεραν, ν’ αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ισχύς της Κίνας.
Η πανωλεθρία της Γαλλίας
Οι τρεις ηγέτες παρουσίασαν το νέο σύμφωνο ασφαλείας που προβλέπει, προς επίτευξη του στρατηγικού στόχου, την κοινή χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων.
Σύμφωνα με το αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης , The Sydney Morning Herald, ως μέρος του συμφώνου, γνωστού με την ονομασία AUKUS από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, United Kingdon, United States), οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αναπτύξει δύναμη πυρηνικών υποβρυχίων, απορρίπτοντας τη συμφωνία αξίας 90 δισ. δολαρίων με τη γαλλική Naval Group για την αγορά σύγχρονων υποβρυχίων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πληροφορίες του Politico, η συμφωνία θα αποτελέσει το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο των συμμαχιών της Δύσης να ενισχύσουν το μέτωπο στη περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα.
«Ειρηνικό μέλλον»
Η νέα συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της ασφάλειας αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».
«Είμαι στην ευχάριστη θέση από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό Μόρισον να ανακοινώσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν μια νέα τριμερή αμυντική εταιρική σχέση, γνωστή ως Aukus, με στόχο να εργαστούν χέρι χέρι για να διατηρήσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η νέα συμμαχία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία σηματοδοτεί ένα «νέο κεφάλαιο» στις παγκόσμιες σχέσεις και θα έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα», υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον.
«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία μας και το πρώτο καθήκον αυτής της συνεργασίας θα είναι να βοηθήσουμε την Αυστραλία να αποκτήσει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, υπογραμμίζοντας φυσικά ότι τα εν λόγω υποβρύχια θα κινούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, όχι οπλισμένοι με πυρηνικά όπλα και το έργο μας θα είναι απόλυτα σύμφωνο με τις υποχρεώσεις μας περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Τόνισε επίσης πως ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα ενωθούν ακόμη πιο στενά μεταξύ τους, αντικατοπτρίζοντας το μέτρο εμπιστοσύνης μεταξύ μας, το βάθος της φιλίας μας και τη διαρκή δύναμη των κοινών αξιών ελευθερίας και δημοκρατίας».
Χωρίς πυρηνικά όπλα
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επισήμανε ότι τα νέα υποβρύχια που παρέχονται από τις ΗΠΑ ως μέρος της συμμαχίας AUKUS δεν θα χρησιμοποιηθούν για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο κ. Μόρισον πρόσθεσε ότι τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Αυστραλία δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε όλες τις υποχρεώσεις μας περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», είπε.
«Πιστοί και ικανοί εταίροι»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τη στενή συνεργασία μεταξύ της χώρας του, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι χώρες ήταν «εδώ και καιρό πιστοί και ικανοί εταίροι που σήμερα έρχονται ακόμη πιο κοντά», προσθέτοντας ότι οι τρεις ηγέτες έπρεπε να συνεργαστούν για να διαχειριστούν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.