Μέσα σε μία εβδομάδα, είχαμε 3.000 μολύνσεις μόνο σε παιδιά. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές πήγαν για δεύτερη μέρα στο σχολείο, με διάφορα προβλήματα να ανακύπτουν σε πολλές περιοχές.
Η μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε τους νέους πριν καλά-καλά ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης παραμένει το να μην κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα πριν καλά καλά καθίσουν οι μαθητές στα θρανία ξεπέρασαν τις 3.000 σε παιδιά. Πρόκειται για κρούσματα μιας εβδομάδας, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Συγκεκριμένα, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα σε ανηλίκους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, 805 ανήλικοι από μηδέν έως 17 ετών είναι μεταξύ των 2.919 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 27,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το ποσοστό των ανηλίκων μεταξύ των νέων κρουσμάτων κυμαινόταν από 21% έως 24%.
Εφιαλτικές προβλέψεις για νοσηλείες παιδιών
Τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας, σύμφωνα με τις εφιαλτικές προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος κάνει λόγο για 300-500 νοσηλείες παιδιών.
Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και πλέον έχει αρχίσει να προσβάλλει και παιδιά, επισημαίνει μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος συνέστησε να προετοιμαστούν καλά τα σχολεία, για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και να είναι ασφαλή.
Με την αύξηση πλέον να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μόλις επτά ημέρες και, μάλιστα, χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.
Προβλήματα με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς
Δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων σήμερα και ήδη έχουν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα.
Σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη, έκλεισαν με νοβοπάν ένα αμφιθέατρο και το μετέτρεψαν σε νηπιαγωγείο. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εντοπιστούν κρούσματα.
Η κυρία Κεραμέως είπε ότι αν υπάρξει κρούσμα σε μία τάξη, τα παιδιά που κάθονται γύρω από αυτό θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα θα κλείνει εφόσον εντοπιστούν κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς μαθητές.
Θεσσαλονίκη – «Κλείδωσαν» νήπια στην τάξη γιατί το σχολείο δεν είχε αυλόπορτα – Οργισμένες αντιδράσεις
Σε προκάτ κτίριο που δεν έχει αυλόπορτα, ξεκίνησαν να κάνουν μάθημα μικρά παιδιά σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο. Μάλιστα, την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, την πέρασαν «κλειδωμένα» μέσα στην τάξη, καθώς το «σχολείο» τους δεν έχει εξωτερική πόρτα.
Πρόκειται για το παράρτημα του 34ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου. Οι – κατά τα άλλα – νεοσύστατες εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου, που δείχνουν προχειρότητα, όχι μόνο δεν τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας, ειδικότερα όταν μιλάμε για παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά πολλά σημεία είναι άκρως επικίνδυνα ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η εικόνα που αντίκρυσαν χθες οι γονείς, που συνόδευσαν εκεί τα παιδιά τους, ήταν αποκαρδιωτική και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις – από απόγνωση έως οργή.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά έμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια των διδακτικών ωρών «κλειδωμένα» στο εσωτερικό του προκάτ κτιρίου που κατασκευάστηκε και ξεκίνησε άρον-άρον τη λειτουργία του, προκειμένου να λύσει ένα από τα πολλά προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει συνολικά η περιοχή του Ευόσμου.
Ωστόσο, θα έπρεπε τουλάχιστον να τηρούνται οι στοιχειώδεις και βασικοί κανόνες ασφαλείας, κάτι που, στην περίπτωση του εν λόγω παραρτήματος Νηπιαγωγείου, δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο.
Στο σχολείο δεν έχει τοποθετηθεί αυλόπορτα, καλώδια κρέμονται από τσιμεντοκατασκευές, η περίφραξη δεν έχει ολοκληρωθεί, αιχμηρά συρματοπλέγματα περιμετρικά του προαυλίου εξέχουν με κίνδυνο τραυματισμού, ενώ ανολοκλήρωτες υδραυλικές εγκαταστάσεις πετιούνται ξαφνικά από το υπέδαφος μέσα από λακκούβες, με την οργή των γονέων να ξεχειλίζει.