Σχολεία – Πώς θα επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτά – Οι φόβοι ότι θα μολυνθούν ακόμη και 50.000

Σχολεία – Πώς θα επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτά – Οι φόβοι ότι θα μολυνθούν ακόμη και 50.000

Ζητείται η πιστή τήρηση των μέτρων και τονίζεται η ανάγκη να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά στα παιδιά, άνω των 12 ετών.

Πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς σήμερα, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά στα παιδιά άνω των 12 ετών.

Ζητά δε, την πιστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και την χρήση μάσκας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε για άλλη μια χρονιά στην τηλεκπαίδευση.

Τρεις είναι οι μεγάλοι φόβοι κυβέρνησης και ειδικών :

  • Να υπάρχει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία
  • Να μεταφέρουν ασυμπτωματικά παιδιά τον κοροναϊό στο οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως σε ευπαθείς ομάδες
  • Να σταματήσουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά σχολεία σε περίπτωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στην τάξη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διενέργεια των test κοροναϊού, για τους ανεμβολίαστους μαθητές καθώς είναι γεγονός πως ο αριθμός των παιδιών που πιθανόν είναι φορείς κορονοϊού, είναι απροσδιόριστος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία είναι ενεργά στις ηλικίες κάτω των 17 ετών είναι περίπου 5,5 χιλιάδες, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος.

Τήρηση των μέτρων και εμβολιασμός

Στόχος  της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Νίκη Κεραμέως επέμειναν και σήμερα σε αυτό, σε δηλώσεις τους από τα σχολεία, όπου παραβρέθηκαν στις αντίστοιχες τελετές αγιασμού.

Η υπουργός Παιδείας εξάλλου, με ένα σποτάκι που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι όλα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης».

«Σύμμαχός μας η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, μεγάλο μας όπλο αυτή τη χρονιά το εμβόλιο», σημείωσε.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, δίνει μεγάλο βάρος και κίνητρα για την προώθηση του εμβολιασμού των νέων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθέως ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών και απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μιλήσουν με τους παιδίατρους και να ακούσουν τη συμβουλή τους.

Η πιο ενεργή ανάμειξη των παιδίατρων στην προσπάθεια πειθούς των γονιών που είναι διστακτικοί είναι το βασικό νέο στοιχείο στην στρατηγική της κυβέρνησης να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.

Δυσοίωνες προβλέψεις για 50.000 κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας ωστόσο, προβλέπεται δυσοίωνη, καθώς τόσο το άνοιγμα των σχολείων όσο και η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό σκηνικό

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία, θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά και δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό:

«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν», ανέφερε.

«Αν νοσήσουν όλα τα παιδιά θα έχουμε απώλειες. Σε χώρες που δεν ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν στην χώρα μας και υπήρξε εξάπλωση, είχαμε απώλειες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, 500 παιδιά έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό. Εμείς αυτό το αποφύγαμε, την δύσκολη περίοδο όταν ακόμη δεν είχαμε το εμβόλιο. Τώρα που το έχουμε, θα είναι πολύ μεγάλη αδικία αν δεν το αποφύγουμε» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων.

Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Σκάι: «Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε».

Η ίδια επισήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε.

«Μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία 600 παιδιά»

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, που αναμένει ο κ. Τζανάκης να μολυνθεί, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Κι ενώ μέσα σε 18 μήνες πανδημίας, οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, τώρα δεν αποκλείεται να φτάσουν από 300 έως και 600, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη:

«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που “χτυπάει” τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς», σημείωσε μιλώντας στην iatropedia.gr o καθηγητής.

Πλατφόρμα επιτήρησης κρουσμάτων

Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα, το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο επιτήρησης των κρουσμάτων στα σχολεία.

Το νέο “όπλο” που προστίθεται στην επιστημονική φαρέτρα, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στόχο την καλύτερη καταγραφή, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εκεί θα καταγράφονται:

  • τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων στα παιδιά,
  • ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εντοπίζονται ανά τάξη αλλά και οι επαφές τους,
  • ποια τμήματα -ή ακόμη και σχολεία- θα βρεθούν σε καθεστώς “αυξημένου ελέγχου” εξαιτίας εστιών διασποράς,
  • ποια έκλεισαν με τον αλγόριθμο 50% +1 κρούσματα ανά τάξη.
  • Το εργαλείο αυτό θα περιλαμβάνει, όχι μόνο τις εστίες διασποράς στα σχολεία, αλλά και την εξέλιξή τους, μέσω των δευτερογενών λοιμώξεων.

Τα μέτρα στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού  ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή  βεβαίωση αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Οι μαθητές πρέπει να επιδεικνύουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, και παρέχεται δωρεάν.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ