Κορωνοϊός – Σε πίεση το ΕΣΥ – Με τρίτη δόση ενισχύεται το τείχος ανοσίας που σφυροκοπούν οι ανεμβολίαστοι

Τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό έχει να κάνει με την αύξηση των διασωληνωμένων και μάλιστα ατόμων που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα μας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς δημιουργώντας πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια στιγμή, την «τρελή» πορεία του με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά συνεχίζει ο φονικός ιός, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να απευθύνουν εκκλήσεις για εμβολιασμό.

Τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό έχει να κάνει με την αύξηση των διασωληνωμένων και μάλιστα ατόμων που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, σήμερα αν και τα κρούσματα έμειναν σε χαμηλά ποσοστά (κάτι που συνηθίζεται τις Δευτέρας), με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.765 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ωστόσο καταγράφηκαν και 47 ακόμα θάνατοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι έφτασαν στους 379, με τους 343 εξ αυτών να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένεται να συμβάλουν με τη σειρά τους στη διασπορά του φονικού ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, τόσο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα όσο και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμένων είναι βασική προτεραιότητα.

 

Ξεκινά η τρίτη δόση εμβολιασμού

Όλα αυτά, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Θα αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς, οι νοσούντες με καρκίνο, οι πάσχοντες με χρόνια νοσήματα, κ.α.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 13 Σεπτέμβρη θα λάβουν μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό της.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που διαμένουν σε δομές φροντίδας αλλά και όσων είναι άνω 60 ετών.

Ακόμα εξετάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους υγειονομικούς.

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών δεν γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια του πρώτου διαστήματος που υπήρχε έλλειψη εμβολίου, και τα χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών που εμβολιάζονται θα είναι πιο σύντομο από ότι στην αρχή. 

Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες μόνο… αισιόδοξοι δεν είναι για την επόμενη ημέρα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού χαρακτήρισε «δύσκολο» το άνοιγμα των σχολείων, παρατηρώντας πως «τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού».

«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμφωνεί με το σχέδιο για το 50+1, ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί «καθόλου».

Η Αθηνά Λινού εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».

Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την προτροπή ορισμένων γιατρών για την αποφυγή εμβολιασμού, μέχρι να γίνουν έρευνες στη χώρα μας. «Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα», επεσήμανε καταληκτικά η Αθηνά Λινού.

«Μάσκα και μέτρα για αρκετά χρόνια»

Επιπλέον, ο Αλκβιάδης Βατόπουλος τόνισε για μια ακόμα φορά πως δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού, ενώ σημείωσε ότι θα φοράμε μάσκα και θα υπάρχουν μέτρα αποτροπής της διάδοσης του ιού για τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση πότε θα τελειώσει η πανδημία, σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής, μιλώντας στο Open.

Αναφερόμενος, δε, στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «κάνουμε έναν συμβιβασμό προκειμένου να λειτουργήσουν». Σημείωσε ότι οι πανδημίες ιστορικά κρατούν δύο έως τρία χρόνια, ωστόσο είναι «δύσκολο να πούμε πότε θα τελειώσει η πανδημία» όπως είπε και πρόσθεσε:

«Για αρκετά χρόνια ακόμη φοβάμαι ότι θα φοράμε μάσκες και θα τηρούμε μέτρα προστασίας. Θα μπούνε στη ζωή μας για τα καλά», καθώς όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «είναι ένας ιός που ήρθε για να μείνει».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από