Λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία του, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από άγριο παρασκήνιο και έντονα πυρά που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε γνώμη. «Πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.
Μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό έφερε ο χθεσινός ανασχηματισμός και ειδικότερα η «υπουργοποίηση» του Ευάγγελου Αποστολάκη που κράτησε για… μία ώρα, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε αναταράξεις και πολιτικό σεισμό, τόσο στη ΝΔ όσο και στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα δεν χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές αλλαγές, ωστόσο φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία για την υπουργοποίηση που τελικά δεν έγινε.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπουργοποιήσει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο ο ναύαρχος ε.α ήταν ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει σε όλα – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – σχετικά με την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, η οργισμένη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αναδίπλωση και να ανακοινώσει ότι δεν αποδέχεται την θέση που του προτάθηκε από τον πρωθυπουργό.
Λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία του, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από άγριο παρασκήνιο και έντονα πυρά που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε γνώμη για την υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Η απροσδόκητη ανατροπή, προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και φαρμακερές βολές από το Μαξίμου κατά του κ. Αποστολάκη.
Το «ναυάγιο» με Αποστολάκη
Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιχείρησε επιλέγοντας τον Ευάγγελο Αποστολάκη να δείξει ότι επιζητά υπερκομματική συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο φαίνεται πως δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη.
Η αρχική συμφωνία Αποστολάκη και η… κωλοτούμπα μετά τις έντονες πιέσεις και τις κατηγορίες περί αποστασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν πολιτικό σεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επικοινωνία με τον πρώην υπουργό έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβομάδας, όπου του προτάθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ο Αποστολάκης, όχι μόνο δεν αρνήθηκε, αλλά φέρεται να ξεκίνησε τη συζήτηση θέτοντας τους δικούς του όρους.
Ο ίδιος ενημέρωσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε από την αρχή αντίθετος σε μία τέτοια προοπτική.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αποστολάκης είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αποδεχθεί τη θέση.
Το χρονικό
Τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με αυτές στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ανετέθη το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, είχε προηγηθεί συζήτηση του κ. Αποστολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγές της Κουμουνδούρου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για αποστασία.
Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία».
Ο κ. Αποστολάκης φαίνεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς». Στη συνέχεια όμως, όπως καταγγέλλουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης άλλαξε γνώμη «για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει».
«Η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», είχαν αναφέρει σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και του εύχονταν ειρωνικά «καλή τύχη».
Πώς άλλαξε γνώμη ο Αποστολάκης
Ακολούθησε δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση καθώς είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση.
«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης .
Τα νέα πρόσωπα
Εκτός πάντως από την παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη, ο ανασχηματισμός είχε κάποιες μικρές εκπλήξεις παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σαρωτικός.
Η ανατροπές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που «πλήρωσε» το θέμα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική, αλλά και τη μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά, πυροδότησαν ένα ντόμινο αλλαγών.
Ο τέως υπουργός Υγείας , μετακινήθηκε στο υπουργείο Τουρισμό ενώ τη θέση του έλαβε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλευρής θα βρει στο ίδιο υπουργείο ένα νέο πρόσωπο, τη Μίνα Γκάγκα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας, και πλέον θα μπορέσει από άλλο πόστο να βοηθήσει ώστε να ελεγχθεί το μέτωπο του κοροναϊού.
Αρκετοί περίμεναν αλλαγή στο υπουργείο Παιδείας, καθώς η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και οι χιλιάδες κενές θέσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θεσμοθετήθηκε φέτος, είχαν δημιουργήσει γκρίνια προς το πρόσωπο της Νίκης Κεραμέως.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει την υπουργό Παιδείας αφήνοντάς την στη θέση της.
Η ίδια άλλωστε, μετά την ανακοίνωση των βάσεων και τις χιλιάδες κενές θέσεις, προανήγγειλε αλλαγές από του χρόνου, σημειώνοντας ότι τα τμήματα θα μπορούν να αναδιαμορφώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Κατά τα λοιπά, στα νέα πρόσωπα συγκαταλέγονται ακόμη ο Τάκης Θεοδωρικάκος που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ σε θέσεις υφυπουργών βρέθηκαν οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης.