H έκρηξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις φονικές δύο εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 200 ανθρώπους.
Μια έκρηξη ακούστηκε στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.
H έκρηξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις φονικές δύο εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που επικαλείται το sputnik, η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα που κατέστρεψε ένα σπίτι στη κατοικημένη περιοχή.
Επίσης μία πηγή ασφαλείας στην αστυνομία της Καμπούλ είπε ότι ένας πύραυλος έπληξε το 15ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στην Καμπούλ εντός 24-36 ωρών.
Το βίντεο εμφανίστηκε προ ολίγου στο διαδίκτυο δείχνει έναν μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τα κτίρια, τα οποία βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Την ίδια ώρα σε ύψιστο επίπεδο, εξάλλου, παραμένει ο συναγερμός στις υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για ολοκλήρωση και των αμερικανικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν και ενώ οι Βρετανοί παραδέχτηκαν ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν από τη χώρα όσους ήθελαν.
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Ισλαμικό Κράτος
Εν τω μεταξύ, εικόνες χάους επικρατούν στο Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με drone κατά ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χοσαράν (ISIS-K), μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 170 Αφγανοί άμαχοι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τους αμερικανούς χειρισμούς στο Αφγανιστάν, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 στρατιωτιών, είχε δεσμευτεί την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.
«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.
«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι δύο κορυφαίοι στόχοι του ISIS σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε. Γνωρίζουμε ακόμα ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε, σύμφωνα με το CNN, ο διοικητής Ουίλιαμ Τέιλορ.
Δήλωση Μπάιντεν για την επίθεση κατά του ISIS
«Είπα ότι θα κυνηγήσουμε την ομάδα που είναι υπεύθυνη για την επίθεση στα στρατεύματά μας και τους αθώους πολίτες στην Καμπούλ, και το έχουμε κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ του Σαββάτου.
Και προειδοποίησε: «Αυτή δεν ήταν η τελευταία επίθεση. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε αυτή την αποτρόπαιη επίθεση και θα τους κάνουμε να πληρώσουν».
Προειδοποιητικό μήνυμα από την πρεσβεία των ΗΠΑ
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, στον απόηχο της επιδρομής των ΗΠΑ με drone κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζήτησε εκ νέου από αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης.
«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί» ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση: «Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε τους αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επεσήμανε πως μια άλλη επίθεση είναι «πιθανή», επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.
«Οι Ταλιμπάν είναι εχθροί μας, θα επιτεθούμε όταν φύγουν οι ΗΠΑ» λέει ηγέτης του ISIS-K
Συνέντευξη σε δημοσιογράφο του CNN παραχώρησε ηγετικό στέλεχος του ISIS-K, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 170 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.
Θέλοντας να αποκρύψει την πραγματική του ταυτότητα – ήταν ο όρος που έθεσε για να δεχθεί τη συνέντευξη – συστήθηκε ως «Αμπντουλάχ Μουνίρ».
Όπως είπε μιλώντας στο CNN, ο ίδιος έχει περίπου 600 άντρες-μαχητές στη διάθεσή του, οι οποίοι είναι Ινδοί, Πακιστανοί και άλλοι από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Ασίας.
Ακόμα, εξέφρασε τη δυσφορία του προς τους Ταλιμπάν, επικρίνοντάς τους επειδή δεν μένουν «πιστοί» στην ιδεολογία τους και ουσιαστικά έχουν «πουληθεί» σε ξένες επιρροές.
«Δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν»
Ακόμα, τους καταλόγισε ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο της Σαρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση, λιθοβολισμό ή να τιμωρήσουν κάποιον που έκλεψε με… ακρωτηριασμό!
«Όσοι ακολουθούν την Σαρία είναι αδελφοί μας. Όσοι δεν το κάνουν αυτό, είναι πολέμιοί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν», ενώ τους κατηγόρησε πως υπακούν σε ξένες δυνάμεις.
Αυτός, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι ο λόγος που αυτονομήθηκαν, επιλέγοντας να «πολεμήσουν» δίπλα στον ISIS. Για το μέλλον, έχουν ως στόχο να αναπτύξουν δυνάμεις Χαλιφάτου, όπως οι ISIS στη Συρία και το Ιράκ.
Η συνέντευξη αυτή, πάντως, είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από την αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ, με τον «Μουνίρ» να υπονοεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες το επόμενο διάστημα, μόλις απομακρυνθούν εντελώς οι διεθνείς δυνάμεις, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τη διεθνή τρομοκρατία και τα σχέδια της οργάνωσης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αυτή, αλλά ανήκει σε υψηλότερα κλιμάκια.
Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ
Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, που δεν θέλουν να έχουν «εμφύλιο» με το Ισλαμικό Κράτος και, από την άλλη, προσπαθούν να δείξουν ένα πρόσωπο που δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, καταδίκασαν το Σάββατο την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του ISIS-K στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».
«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος», είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».
Νωρίτερα, πάντως, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.
Σύντομα θα σχηματίσουν κυβέρνηση
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.
Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.
Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.
Εντείνεται η επιχείρηση εκκένωσης
Στο μεταξύ, οι αερομεταφορές ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν συνεχίζονται μέσω του αεροδρόμιου της Καμπούλ, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο, προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».
Η γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν περισσότερων από 100.000 αλλοδαπών και Αφγανών.
Οι Ταλιμπάν δίνουν στους Αφγανούς διορία επτά ημερών
Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν διέταξαν όσους εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, πυρομαχικά και κυβερνητικά οχήματα στην Καμπούλ να τους τα παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρητικά μέτρα.
«Στην πόλη Καμπούλ, όλοι όσοι έχουν οχήματα μεταφοράς, όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρατικά αγαθά, καλούν να τα παραδώσουν εθελουσίως στις αρμόδιες αρχές του Εμιράτου εντός μιας εβδομάδας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Προειδοποίησε τους «παραβάτες» ότι θα διωχθούν αν βρεθούν στην κατοχή τους τα εν λόγω αντικείμενα.
Οι Ταλιμπάν απέσπασαν στρατιωτικό υλικό ξένης κατασκευής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εβδομάδες πριν πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, μετά την υποχώρηση των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, που εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα, από τυφέκια εφόδου έως αμερικανικά ελικόπτερα.
Η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας-Ολλανδίας για τη μελλοντική κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησαν το Σάββατο την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η χορήγηση διεθνούς βοήθειας, αλλά και μια κοινή προσέγγιση εκ μέρους της G7 απέναντι στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «είναι αποφασισμένοι να εργαστούν, στο πλευρό των άλλων ηγετών της G7, για να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν» μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.
Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναγνώριση και συνεργασία με τους Ταλιμπάν είναι ότι εκείνοι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, αλλά και ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Μέρκελ συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με το γραφείο της, η ίδια, ο Τζόνσον και ο Ρούτε συμφώνησαν ότι η οργάνωση της αναχώρησης των ξένων πολιτών, των ντόπιων που εργάστηκαν για ξένες κυβερνήσεις και των Αφγανών που χρήζουν προστασίας, παραμένει κορυφαία προτεραιότητά τους.
Ομολογία των Βρετανών: «Δεν καταφέραμε να βγάλουμε τους πάντες από το Αφγανιστάν»
Νωρίτερα, ο Βρετανός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχτηκε ότι «δεν μπορέσαμε να βγάλουμε τους πάντες έξω από τη χώρα».
«Αυτό ήταν σπαρακτικό» είπε, κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν στο πεδίο της μάχης».
Μάλιστα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση εκκένωσης θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββάτου. «Φτάνουμε στο τέλος της εκκένωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας».
«Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας στα υπόλοιπα αεροσκάφη» πρόσθεσε.
Όλα τα βρετανικά στρατεύματα αναμένεται να φύγουν από το Αφγανιστάν εντός 24 ωρών
Μιλώντας στο Sky News ο John Healey, σκιώδης υπουργός Άμυνας, εκτίμησε ότι όλοι οι Βρετανοί που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα απομακρυνθούν εντός 24 ωρών.
Όπως είπε, η επιχείρηση ήταν «πολύ επικίνδυνη». Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η βάναυση αλήθεια, παρά το γεγονός ότι βγάλαμε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα 1.000 Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας για δύο δεκαετίες. Το Αφγανιστάν βοήθησε τα στρατεύματά μας, τους βοηθούς μας, τους διπλωμάτες μας, που υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύσουμε, αλλά αφήνουμε κάποιους πίσω μας».
«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι πως, παρόλο που μπορούμε να εγκαταλείψουμε το αεροδρόμιο, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αφγανικό λαό και να μην αγωνιστούμε για να προστατέψουμε όσα έχουν καταφέρει τόσο αυτοί, όσο και τα στρατεύματά μας, οι διπλωμάτες και οι βοηθοί μας, επί δύο δεκαετίες», κατέληξε.
Γαλλία: Ολοκλήρωσε την επιχείρηση εκκένωσης – Διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν
Η Γαλλία ολοκλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής τις αεροπορικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων που απειλούνταν από τους Ταλιμπάν, από την Καμπούλ στο Παρίσι, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί.
«Η επιχείρηση Apagan, που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ», ανακοίνωσε η Παρλί στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 3.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.600 Αφγανών» μεταφέρθηκαν στη Γαλλία.
Επαφές με τους Ταλιμπάν
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με την υπουργό Άμυνας, ο Ζαν- Ιβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως το Παρίσι θα διατηρήσει επαφές με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, τώρα που ολοκληρώθηκε η γαλλική επιχείρηση εκκένωσης.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επιχείρηση για την απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έπρεπε να τελειώσει το βράδυ της Παρασκευής, επειδή δεν ήταν εγγυημένη η ασφάλεια και επειδή η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ήταν ταχύτατη.
Παράλληλα, μία-μία οι χώρες, που πραγματοποιούσαν πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν το «έργο» τους ή ότι απλά… «ως εδώ».
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Για τη Γερμανία και την Ισπανία, οι τελευταίες πτήσεις έγιναν την Παρασκευή, ενώ μετά τη Νορβηγία, το τέλος των επιχειρήσεων ήλθε για την Ιταλία, τη Βρετανία, αλλά και για τον Καναδά και την Ελβετία.