Εστίαση – Τα ευτράπελα με τα νέα μέτρα – Δυσλειτουργίες και παράπονα από τους επαγγελματίες

Εστίαση – Τα ευτράπελα με τα νέα μέτρα – Δυσλειτουργίες και παράπονα από τους επαγγελματίες

Τα νέα μέτρα που «μπλοκάρουν» τους ανεμβολίαστους στην εστίαση, δεν καθησυχάζουν καθόλου τους επαγγελματίες που εκτός των πολλών «θολών» σημείων στις νέες εξαγγελίες, ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση και στους χώρους διασκέδασης από τις 13 Σεπτέμβρη, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους επαγγελματίες του κλάδου που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πως θα εφαρμοστεί το  «φρένο» στους ανεμβολίαστους, αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους με το νέο καθεστώς. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν κρύβουν την οργή τους για το ότι θα χρειαστεί να επωμιστούν το κόστος των rapid test ενώ και οι πολίτες αντιδρούν κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτους διαχωρισμούς.

Τα ευτράπελα των νέων μέτρων

Τα θολά σημεία στις εξαγγελίες δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Πρώτον, υπάρχει η αντίφαση ότι ενώ  το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους της εστίασης, δεν ισχύει το ίδιο για τους πελάτες. Έτσι για παράδειγμα, ανεμβολίαστος εργαζόμενος στην κουζίνα ενός εστιατορίου μπορεί να προσέρχεται στη δουλειά του με αρνητικό rapid test, αλλά δεν μπορεί να πάει στο ρεπό του να πιει έναν καφέ ή να φάει κάπου.

Δεύτερον υπάρχει το κενό του τι θα θεωρηθεί ανοιχτός ή κλειστός χώρος. Οι επαγγελματίες ζητούν διευκρινήσεις εάν οι σκεπαστοί χώροι στο εξωτερικό των μαγαζιών θα θεωρηθούν κλειστοί ή ανοιχτοί χώροι. Πολλές επιχειρήσεις κυρίως ταχυφαγεία, δεν διαθέτουν τραπέζια σε κλειστούς χώρους, αλλά έχουν σκέπαστρα ή άλλες κατασκευές οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν κλειστοί χώροι, και να αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι.

Τρίτον, οι πελάτες που θα υφίστανται τις ερωτήσεις για το αν είναι ή όχι εμβολιασμένοι, είναι δεδομένο ότι θα ρωτούν και αυτοί με τη σειρά τους, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες το ίδιο. Όπως αναφέρουν επαγγελματίες αυτό συμβαίνει ήδη, γεγονός που δημιουργεί συχνά δυσάρεστες καταστάσεις.

«Άτυπο lockdown»

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που μιλούν για ένα «άτυπο» lockdown που θα γονατίσει τον ήδη τραυματισμένο προϋπολογισμό της επιχείρησής τους, τη στιγμή μάλιστα που δεν θα δοθεί περαιτέρω ενίσχυση.

Επισημαίνουν, ότι για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν σίγουρα τουλάχιστον έναν ακόμα υπάλληλο που θα είναι επιφορτισμένος με τον ρόλο του «ελεγκτή». Πέρα από το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι εύκολο να παίξουν τον ρόλο του αστυνομικού.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς υπολογίζει πως οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50%.

Οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50%

«Όταν έχουμε έναν στους δύο ανεμβολίαστους, αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο στο επίπεδο της δυναμικότητας που μπορεί να χάσει. Αυτό που βλέπουμε στους χώρους που είναι αποκλειστικά Covid Free, εκεί οι παρέες που είναι μεικτές αποχωρούν», δήλωσε.

Και όπως υποστήριξε «η λύση είναι τα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, που καταστρέφουν όλους τους ιούς σε ποσοστό σε ποσοστό 99%. Είχαμε να πει από την άνοιξη να βγει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως είχαμε ζητήσει ως Ομοσπονδία Εστιατόρων».

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».

Οι επιχειρηματίες της εστίασης καλούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να παράσχει αντισταθμιστικά μέτρα στον κλάδο δεδομένου ότι τίθενται και πάλι περιορισμοί στο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι και τον Μάρτιο.

Λινού: Τα μέτρα χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις

Στα νέα μέτρα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως θα εφαρμοστούν ενώ χρειάζεται χρόνος για να δούμε εάν θα αποδώσουν.

Μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν είναι σωστό το lockdown στους ανεμβολίαστους αλλά εάν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόσβαση των εμβολιασμένων σε διάφορες δραστηριότητες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, εάν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες θα μπορούν να έχουν 100% χωρητικότητα στα καταστήματά τους, γεγονός που θα αποτελεί κίνδυνο καθώς θα προκληθεί συνωστισμός.

Οι εμβολιασμένοι, όπως είπε, μεταδίδουν τον κοροναϊό και σε συνθήκες συνωστισμού σε επιχειρήσεις αμιγώς για εμβολιασμένους, θα κάνουν διασπορά της νόσο στις οικογένειές τους, τα ΜΜΕ και τους χώρους εργασίας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε, πλέον, ένα ιό που δεν τον γνωρίζουμε. Οι εμβολιασμένοι, όπως είπε, θα αντιμετωπίσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα αλλά το πόσο τη μεταδίδουν εξαρτάται από τον συνωστισμό και τη χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ