Παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν κενά στον τομέα της πρόληψης αλλά και πως δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως πρέπει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος
Πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τους χειρισμούς του και το συντονιστικό του ρόλο κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατέστρεψαν περισσότερα από ένα εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν κενά στον τομέα της πρόληψης αλλά και πως δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως πρέπει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε τη πολιτική των εκκενώσεων των οικισμών μέσω του «112», τονίζοντας ότι ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ενίσχυση της πυροσβεστικής με προσωπικό, νέα οχήματα αλλά και εναέρια μέσα. «Είχαμε 74 εναέρια μέσα, τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα και κάποια δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά. Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 23 επικίνδυνες περιοχές, οικισμούς που ήταν πολύ κοντά σε δάση», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αμφισβήτηση αυτής της προσπάθειας. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτηρίζοντας ότι είναι μικρόψυχη η κριτική». «Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει, η κουλτούρα του 112 όμως είναι παρακαταθήκη για τη χώρα», είπε.
«Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά που προσομοίαζαν με αυτά στο Μάτι. Αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν», είπε
Παρατεταμένος καύσωνας που δεν είχαμε βιώσει από το 1987
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την καύσωνα επίπονο που άπλωσε τις φωτιές του σε όλη της Μεσόγειο. «Είχαμε έναν παρατεταμένο καύσωνα που δεν είχαμε βιώσει από το 1987. Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, η οποία μετατράπηκε σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Παρά την ένταση των φωτιών, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο μας να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τους οικισμούς και τις κρίσιμες υποδομές», είπε και ανέφερε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχε οδός διαφυγής για να απομακρυνθούν οι πολίτες με ασφάλεια και ταχύτητα. Στον δρόμο που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο υπάρχουν δύο ταμπέλες που οδηγούν τους πολίτες πως να απομακρυνθούν σε περίπτωση κινδύνου προς τη θάλασσα. Στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη είπε πως καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αθήνα.
Κληθήκαμε να διαχειριστούμε αρχές Αυγούστου 1.279 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα, πολλές εκ των οποίων ήταν προϊόν εμπρησμού.
Εγιναν λάθη
Αναφερόμενος ειδικά στα Βίλια επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. «Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να τη σβήσουμε. Να μας υποδείξετε που έγινε το λάθος», είπε.
«Δεν έλειψαν τα λάθη», παραδέχθηκε και τόνισε πως «είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής».
«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά και μια πολιτική πράξη με μήνυμα, είναι ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μια αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την αποζημίωση των πληγέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας σε όλη τη χώρα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Εχουν κατατεθεί 1.135 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το κράτος δεν κινήθηκε νωρίτερα στην καταβολή αποζημίωσης». Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από τη Βόρεια Εύβοια αφορούν όλες τις επιχειρήσεις.
Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».
Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».
Το επιτελικό κράτος πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης
Αναφερόμενος στα περί επιτελικού κράτους είπε ότι απάντησε επιτυχημένα σε μια σειρά από κρίσης, όπως τον Έβρο και τον εμβολιασμό και πρόσθεσε πως «το επιτελικό κράτος πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης».
Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους είπε ότι «δεν μπορούν ορισμένοι να θολώνουν την αλήθεια για τις πυρκαγιές, όταν το Σύνταγμα κηρύσσει όλες τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, δεν μπορούν να συνωμοσιολογούν για τις ανεμογεννήτριες, όταν αυτές μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τις πιο ήπιες μορφές ενέργειας, εχθρούς του δάσους» και πρόσθεσε ότι δεν καίγονται τα δάση μας για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες, θα διορθώσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.