Νέο σπριντ ξεκίνησε ο κορωνοϊός – Μέτρα και… μάσκες για να κοπεί η φόρα πριν εκπέμψει SOS το ΕΣΥ – Αρκούν όμως;

Τα 4.608 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, όπως είναι λογικό βάζουν φωτιά στις συζητήσεις τόσο για νέα μέτρα, όσο και για ένα νέο lockdown, κάτι που προς το παρόν από την κυβέρνηση αποκλείουν

Σε μια από τις δυσκολότερες ημέρες της στην «μάχη» με τον κορωνοϊό μετατράπηκε η σημερινή, με την Ελλάδα να σημειώνει «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων, προκαλώντας για μια ακόμα φορά πονοκέφαλο τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.

Τα 4.608 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, όπως είναι λογικό βάζουν φωτιά στις συζητήσεις τόσο για νέα μέτρα, όσο και για ένα νέο lockdown, κάτι που προς το παρόν από την κυβέρνηση αποκλείουν.

Ήδη μια πρώτη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε σήμερα και είχε… στόχο τους ανεμβολίαστους, τη στιγμή που άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή της μάσκας σε παντού, βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, ενώ και τα «μίνι» lockdown, που… επέστρεψαν στη ζωή μας αυτό το καλοκαίρι από τη Μύκονο, συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα με τελευταία χρονικά περιοχή στην οποία ελήφθησαν μέτρα να αποτελεί η Μεσσηνία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η παράταση των μέτρων σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ολόκληρη ο κοροναϊός έχει… μετακομίσει από την Αττική και πλέον βρίσκεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού 12 από τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας μας κινούνται σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αρνητική εξαίρεση αποτελεί η Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.096 νέες λοιμώξεις, με τον αριθμό να γίνεται τετραψήφιος έπειτα 14 ημέρες.

Αυξάνεται επικίνδυνα ο δείκτης θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας

Όλα αυτά, τη στιγμή που δείκτης θετικότητας αυξάνεται επικίνδυνα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, χθες (Δευτέρα 23 Αυγούστου), πραγματοποιήθηκαν 133 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 64 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 34.138 rapid tests και ανευρέθηκαν 1.079 θετικά, με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 3,16%.

Από τις 1.079 περιπτώσεις, οι 543 αφορούν άνδρες και οι 536 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 33.56 έτη.

Προκύπτει επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλός σε ορισμένα σημεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αρκετές περιοχές της επαρχίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δείκτης είναι πάνω από 5% σε: δήμος Ιλίου Αττικής (6,99%), Αλίμου Αττικής (5,14%), Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης (7,62%), Ιατρείο Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (5,76%), Μενεμένη Θεσσαλονίκης (7,05%), Νέα Χαλκηδόνα-Βαθύλακος Θεσσαλονίκης (6,67%), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας (6,25%), Δ. Ορχομενού (5,41%), Ορεστιάδα (8,64%), Κοινότητα Πολιτικών Ευβοίας (8,18%), ΚΤΕΛ Χαλκίδας (12,39%), Ανδραβίδα Ηλείας (8,79%), Πύργος Ηλείας (5,26%), Εύδηλος Ικαρίας (10,16%), Καστοριά (7,89%), Λεωφόρος Κύκνων Καστοριάς (7,38%), Κοζάνη (6,81%), Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (9,17%), Κοινοτικό Γραφείο Καλογερροράχης Μεσσηνίας (8,7%). 

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του lockdown»

Μάλιστα, οι επιστήμονες ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποφευχθεί, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας άφησε έτσι «παράθυρο» για την επιβολή οριζόντιων μέτρων παρά τα όσα έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός λόγω των τεράστιων δυσκολιών, οικονομικών και κοινωνικών που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο ραδιόφωνο Αθήνα 9.84.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι το τείχος ανοσίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς άλλη λύση δεν υπάρχει και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχτούν άλλη πίεση.

«Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε Covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open.

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω Covid» σχολίασε.

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα. Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Η λοιμωξιολόγος εξέφρασε τον προβληματισμό της και για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Φοβάμαι τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μία μετάλλαξη πολύ επιθετική. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική με τους νέους. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί γιατί δεν υπάρχει λύση. Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι για πάντα μίας νόσου».

«Ας κάνουμε μία προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Αν συνεχίσουμε έτσι, ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι εμβολιασμένοι θα κολλάνε τους ανεμβολίαστους»

«Υπάρχει ένα ενεργό επιδημικό κύμα, το οποίο δεν θα σταματήσει σύντομα. Πολύ απίθανο να σταματήσει μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε από την πλευρά του στο MEGA ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, εκτιμώντας ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη «θα φτάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε τις 20.000 νεκρούς» από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «υπάρχει ακόμα η δυναμική του επιδημικού κύματος. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αν το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, με ηπιότητα, κοινωνική συναίνεση και με μέτρα που θα αποφύγουν τα lockdowns, τα οποία ήταν καταστροφικά». Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε «ακραία λύση τα lockdowns» και ζήτησε τη λήψη «ήπιων και στοχευμένων μέτρων», που δεν θα διαταράσουν την κοινωνική ζωή. «Να συνεχίσουμε να ζούμε λογικά μέχρι το επιδημικό κύμα να δαμαστεί».

Όπως ανέφερε, το 1/3 των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. «Το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Όχι όλοι. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο».

Ακόμα, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι εμβολιασμένοι να μεταδίδουν τον ιό και να κολλούν τους ανεμβολίαστους. «Αν το εμβόλιο σε προστατεύει 50% πάνω κάτω από την πιθανότητα να μολυνθείς, αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% πάει περίπατο. Μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν». 

Στις ΜΕΘ 13 νέοι και ένα παιδί

Σύμφωνα, δε, με τα όσα δήλωσε στον Real FM της Θεσσαλονίκης ο κ. Εξαδάκτυλος, τις τελευταίες επτά ημέρες έχασαν τη ζωή τους 6 νέοι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39 ετών, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 13 νέοι αυτής της ηλικιακής ομάδας και ένα παιδί.

Παράλληλα, σημείωσε πως το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ από τους εμβολιασμένους είναι μονοψήφιος ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και μερικές δεκάδες νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με κορωνοϊό.

«Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Εντατική θα ήταν μονοψήφιος», σημείωσε, εκτιμώντας πως περιμένουμε να δούμε μία αυξημένη διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από