Ποιος είναι ο μουλάς Αμπτντούλ Γκάνι Μπαραντάρ που κάνει πλέον κουμάντο στο Αφγανιστάν

Ποιος είναι ο μουλάς Αμπτντούλ Γκάνι Μπαραντάρ που κάνει πλέον κουμάντο στο Αφγανιστάν

Το 2010 εντοπίστηκε από τη CIA και συνελήφθη από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες στο Καράτσι

Ο μουλάς Αμπτντούλ Γκάνι Μπαραντάρ δεν ήταν μεταξύ των Ταλιμπάν που κατέλαβαν αστραπιαία όλη τη χώρα και το προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου. Ομως είναι εκείνος που τους καθοδηγεί. Εχοντας μόλις επιστρέψει στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν». Ποιος είναι;

Γόνος σημαντικής οικογένειας της φυλής Παστούν, ο 53χρονος Μπαραντάρ στα νιάτα πολέμησε με τους μουτζαχεντίν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων και της αφγανικής κυβέρνησης που διόρισαν. Μετά τον πόλεμο, μαζί με τον μουλά Ομάρ (κάποιοι λένε ότι είναι κουνιάδοι) εντάχθηκαν στους Ταλιμπάν οι οποίοι επέβαλαν την εξουσία τους στη χώρα το 1996.

Ως θρησκευτικός ηγέτης ο μουλάς Ομάρ επέβαλε την πιο αυστηρή εκδοχή της σαρία, του ισλαμικού νόμου. Ο μουλάς Μπαραντάρ ανέλαβε υφυπουργός Αμυνας. Μετά την αμερικανική επέμβαση το 2001 ο Μπαραντάρ διέφυγε μαζί με τον μουλά Ομάρ με μια μοτοσικλέτα και κρύφτηκαν στα βουνά. Σταδιακά ο Μπαραντάρ αναλάμβανε όλο και περισσότερες εξουσίες – ήταν αυστηρός αλλά και συζητήσιμος, λιγότερο εξτρεμιστής από άλλους αλλά αφοσιωμένος στη βίαιη τζιχάντ.

Σύλληψη

Το 2010 εντοπίστηκε από τη CIA και συνελήφθη από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες στο Καράτσι. Το 2018, έπειτα από αίτημα των Αμερικανών, οι Πακιστανοί τον απελεύθερωσαν για να πάρει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ντόχα. Από το 2016 ήταν δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα (ο μουλάς Ομάρ πέθανε το 2013). Το 2020 συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δύο φορές και συνομίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ τηλεφωνικά. Τη δική του υπογραφή φέρει η συμφωνία για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ είχε συναντηθεί και με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Πεκίνο. 

Στις συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης στην Ντόχα τον Σεπτέμβριο του 2020 ο μουλάς Μπαραντάρ ισχυρίστηκε ότι θέλει «μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενωμένη και ανεπτυγμένη χώρα», με «ένα ισλαμικό σύστημα στο οποίο όλες οι φυλές και εθνότητες της χώρας θα συνυπάρχουν χωρίς διακρίσεις, ζώντας με αγάπη και αδελφοσύνη».

Η υπόσχεση ότι οι αιματοβαμμένοι θεοκράτες Ταλιμπάν θα αλλάξουν ήταν εκείνο που οι περισσότεροι Αφγανοί και η Δύση ήθελαν να ακούσουν. Στη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι εγγυώνται τα δικαιώματα των γυναικών «μέσα στο πλαίσιο του Ισλάμ» και ότι θα προστατευτεί η ελευθερία του Τύπου. Ομως στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν έχουν ήδη επιβάλει εκ νέου δρακόντειους περιορισμούς στις γυναίκες. Και στην Καμπούλ όσοι συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ήδη διωγμούς…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ