Τραβήχτηκε το 2005, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου καθώς μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Ασιατική χώρα η ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ενταθεί.
Σοκ προκαλεί μία φωτογραφία που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral. Ανήκει στη φωτογράφο Stephanie Sinclair του National Geographic και χρονολογείται το 2005. Παρότι η λήψη έγινε 16 χρόνια πριν, η στιγμή που αποτυπώνει είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πολλοί αναρωτιούνται ως πότε οι γυναίκες και τα κορίτσια θα υποφέρουν από τον σκοταδισμό.
«Ένα 11χρονο κορίτσι στην Γκόουρ στο Αφγανιστάν κάθεται δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος εκτιμάται ότι διανύει τη δεκαετία των 40, στην τελετή των αρραβώνων τους, λίγο πριν τον γάμο τους, το 2005», αναφέρει χαρακτηριστικά στη λεζάντα η φωτογράφος.
Παράλληλα, σημειώνει: «20 χρόνια μετά την εισβολή των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των Ταλιμπάν από την εξουσία, ο κόσμος γίνεται μάρτυρας ενός δραματικού πισωγυρίσματος στην πρόσφατη ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Λίγο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, δημοσιεύματα άρχισαν γρήγορα να κυκλοφορούν, που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου και τη βία απέναντι στις γυναίκες -όπως μεταξύ άλλων, απαγωγές, ξυλοκοπήματα και καταναγκαστικοί «γάμοι» νέων κοριτσιών με Ταλιμπάν».
Στη συνέχεια αναφέρεται στην εξομολόγηση μιας Αφγανής δημοσιογράφου: «Η καρδιά μου είναι χίλια κομμάτια. Επί ολόκληρους αιώνες ήμασταν θύματα πολέμου -ως παιδιά, ως έφηβες, ως μητέρες. Πάντα ως γυναίκες. Δεν θέλουμε να είμαστε σκλάβες, να μας χτυπούν και να μας κακοποιούν» η Τζαμίλα, μια Αφγανή δημοσιογράφος. «Δεν θέλουμε αυτά τα 20 χρόνια προόδου να πάνε χαμένα…».
Επί δεκαετίες, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν με θάρρος κυνηγούσαν την ελευθερία τους και τις ευκαιρίες που τους δίνονταν. Η ανατριχιαστική μαρτυρία της Τζαμίλα αποτυπώνει το συλλογικό τραύμα από την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν, όταν τα δημόσια μαστιγώματα και οι εκτελέσεις ήταν μέρος της καθημερινής ζωής, τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο μετά τα 12 και είχαν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα ατομικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Σήμερα, με το έθνος να βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στη σκληρή τυραννία, οι Αφγανές φοβούνται για τα χειρότερα. «Δεν θέλουμε να πεθάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Δε θα παραδοθούμε».
Δείτε παρακάτω τη φωτογραφία και τα όσα γράφει