Γέμισε εκκενωθέντες η αμερικανική βάση στο Κατάρ – Ανεστάλησαν οι πτήσεις στην Καμπούλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι καμία πτήση δεν έφυγε από την Καμπούλ για αρκετές ώρες την Παρασκευή, επειδή δεν είχαν πού να πάνε, λόγω υπερπληθώρας ατόμων που έχουν μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, όπου εδρεύει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και όπου ήδη φιλοξενούνται 8.000 Αφγανοί

Οι απομακρύνσεις πολιτών διακόπηκαν για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω του κορεσμού των αμερικανικών βάσεων στον Κόλπο, κυρίως στο Κατάρ, όπου κατευθύνονται οι εκκενωθέντες σε έναν πρώτο χρόνο, παραδέχτηκε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Υπήρξε μια μεγάλη χρονική περίοδος σήμερα, 6 με 7 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία αναχώρηση», ώστε να μπορέσουν να γίνουν προετοιμασίες σε εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από την Καμπούλ, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Νταν ΝτεΒό, της στρατιωτικής διοίκησης, αρμόδιας για τις αερομεταφορές, Air Mobility Command.

Από το μεσημέρι, «ο ρυθμός είναι πολύ πιο αργός», παραδέχτηκε.

Το πρόβλημα, εξήγησε, «είναι να φύγουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν με προορισμό τις Ενδιάμεσες Βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (ISBS), ειδικότερα στο Κατάρ και στο Κουβέιτ».

Και προσέθεσε πως η δυσκολία οφείλεται στη «διαχείριση της χωρητικότητας» σε αυτές τις στρατιωτικές βάσεις, που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες να δεχτούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίθηκε για την γραφειοκρατική διαχείριση της κρίσης στο Αφγανιστάν, με χιλιάδες ηλικιωμένους και παιδιά να περιμένουν για μέρες, σε επισφαλείς συνθήκες, τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τις ενδιάμεσες βάσεις για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Μαρτυρίες Αφγανών που έφυγαν από τη χώρα και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής, μέσα σε υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για αεροσκάφη, για τρεις ή περισσότερες νύχτες στη σειρά, μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη και διαθέτοντας πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, με νέο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, παραδέχτηκε πως η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μία από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», αναφέροντας μάλιστα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το «τελικό αποτέλεμα».

Άρχισε η επανάληψη των πτήσεων

Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν, τελικά, και τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη «με προορισμό το Κατάρ και άλλα μέρη αναχωρούν, ενώ άλλες πτήσεις αναχωρούν με προορισμό την Καμπούλ αυτή την στιγμή που σας μιλώ», δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, του αμερικανικού γενικού επιτελείου, λίγη ώρα αργότερα.

Διευκρίνισε ότι ορισμένες πτήσεις θα κατευθυνθούν στη Γερμανία, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις.

Ο υποστράτηγος  του στρατού ξηράς, Ουίλιαμ Τέιλορ, δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ότι οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες στη Γερμανία, συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, για τη βοήθειά της σε αυτή την «παγκόσμια προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι αμερικανικά στρατεύματα που φρουρούν την επιχείρηση εκκένωσης είναι σε θέση να βοηθούν ορισμένους Αμερικανούς να φθάσουν μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την περίμετρό του όπου βρίσκονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από