Η έκρηξη κρουσμάτων και η αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομείο προκαλεί τεράστια ανησυχία, με τους ειδικούς να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, αλλά και να εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές για την τήρηση περαιτέρω μέτρων προστασίας
Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και απειλεί. Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από πολλούς ειδικούς ως ένας νέος ιός, αφού διαφέρει σε πολλά από τον κοροναϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης, και οι ειδικοί φοβούνται τη στιγμή που οι εκδρομείς θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ βλέπουν τα εφιαλτικά σενάρια, για χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, να αρχίζουν να επιβεβαιώνονται.
Σήμερα, Τρίτη, καταγράφηκαν 4.206 κρούσματα και 16 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού έφθασε τους 258.
Ενδεικτική της ανησυχίας των ειδικών είναι η δραματική έκκληση που απηύθυνε, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης, που τόνισε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν κατά του ιού όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.
«Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος…»
Στην ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΜΕΘ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα.
Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες, ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε».
Ο γιατρός ζητά από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απευθυνόμενος στην κοινή λογική τους:
«Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο».
Ρέθυμνο – Οδεύει προς μίνι lockdown
Όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση στην Κρήτη, αφού μετά από τα Χανιά και το Ηράκλειο, τώρα οδεύει προς μίνι lockdown και το Ρέθυμνο, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Μάλιστα, για την περιοχή του Ρεθύμνου εξετάζονται περιοριστικά μέτρα,, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται πως, τόσο το Ηράκλειο, όσο και τα Χανιά, παραμένουν στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού.
Το τελευταίο 24ωρο, στα Χανιά καταγράφηκαν 142 κρούσματα, στο Ηράκλειο 222, στο Ρέθυμνο 86 και στον Άγιο Νικόλαο 20.
Τζανάκης: Πρέπει να προσέξουν πολύ όσοι επιστρέφουν από τα νησιά
Βασική αιτία της υπερμετάδοσης του ιού θεωρείται η νυχτερινή διασκέδαση, ιδίως στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στα νησιά, γι’ αυτό όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν όσους επιστρέφουν από τα νησιά, είτε να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, ή να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των οικογενειών τους και του γενικού συνόλου.
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμολογίας, Διευθ. Πνευμονολογικής κλινικής, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που ανέφερε αρχικά ότι η Κρήτη δεν είναι – όπως πιστεύεται – η χειρότερη περιφερειακή ενότητα.
«Η Κρήτη φιλοξενεί κοντά στα 2 εκατ. κόσμου, δεν είναι πλέον 600.000, είναι μια μισή Αττική. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα, αλλά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι στο 60% της ισχύος του«, τόνισε ο καθηγητής.
Και προσέθεσε: «Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος ότι δεν θα τύχει της καλύτερης φροντίδας. Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό, με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων, είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό».
«Είμαστε περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες (κλίνες) και στο 60% της ισχύος σε μονάδες ΜΕΘ», όπως εξήγησε, τονίζοντας πως «όλοι οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο».
Τι να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές
«Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.
«Να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας, καλό θα ήταν να κάνουν 2-3 σελφ τεστ ανά διήμερο ή rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους», τόνισε για τους πιθανούς τρόπους αποτροπής της μετάδοσης στα αστικά κέντρα.
«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20 του μήνα θα επιτρέψει, ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη, δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας»,τόνισε και αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού.
Μπλόκο στους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη – «Πόρτα» από τους κλειστούς χώρους
Η έκρηξη κρουσμάτων και η εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, των τελευταίων ημερών, οδηγεί την κυβέρνηση σε σκληρά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εστίαση και κλειστούς χώρους ακόμα και με αρνητικό rapid test.
Ήδη, αυτή τη στιγμή, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς rapid test, το οποίο, ούτως ή άλλως, στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα.
Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος Αυγούστου, οπότε και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και η κινητικότητα του Αυγούστου αναμένεται να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Και μπορεί οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας να είναι ακόμα υπό συζήτηση, ωστόσο, το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.
Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας, θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test ή PCR τεστ (μοριακό) ανά εβδομάδα, προκειμένου να προσέλθουν στο φυσικό χώρο δουλειάς τους