Την εκτίμηση ότι μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη 500.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα έκανε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας. Σε ανανέωση των εκτιμήσεών του για τις καμένες εκτάσεις στη Αττική και Εύβοια προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που κάνει λόγο για περισσότερα από 350.000 στρέμματα
Την εκτίμηση ότι μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη 500.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα έκανε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Σκάι, προειδοποίησε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιων λέγοντας ότι «το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες».
Σε ότι αφορά τις αιτίες της μεγάλης εξάπλωση των πύρινων μετώπων ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι έυκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε μερικές περιοχές η θερμοκρασία έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών κελσίου, από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων. «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά», διευκρίνισε.
Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυργκαγιά προσωμοιάζε μια έκρηξη.
Από την άλλη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών
«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας» προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.
Σε ανανέωση των εκτιμήσεών του για τις καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση τις δορυφορικές εικόνες VIIRS όπως τις παρουσιάζει αυτόματα η πλατφόρμα Forest Fire Information System (FFIS) .
Η καμένη έκταση για την περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια (76.150 στρέμματα).
Την ίδια ώρα, η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (197.940 στρέμματα).
Πάνω από 350.000 στρέμματα καμένα
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αυτό αλλάζει την αρχική προκαταρκτική εκτίμηση για 350.000 στρέμματα.
Το ΕΑΑ υπογραμμίζει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.
Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας Forest Fire Information System μπορεί κανείς να δει και συγκριτικά στοιχεία από το 2018 έως και σήμερα, καθώς και στοιχεία για το είδος της βλάστησης που έχει καταστραφεί.
Συγκεκριμένα, επιλέγοντας κανείς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βλέπει ότι το 2018 είχαν καεί 109.890 στρέμματα, το 2019 54.040 στρέμματα και το 2020 83.610 στρέμματα.