Έσπασε το «φράγμα» των 13.000 νεκρών – Η καθημερινή έκρηξη κρουσμάτων και τα «καμπανάκια» των ειδικών

Έσπασε το «φράγμα» των 13.000 νεκρών – Η καθημερινή έκρηξη κρουσμάτων και τα «καμπανάκια» των ειδικών

Συνεχίζει την αρνητική της πορεία η πανδημία του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να καταγράφει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ έσπασε και το «φράγμα» των 13.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας

Χωρίς σημάδια βελτίωσης συνεχίζεται η αρνητική πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, όπου τα νέα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 2.856, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έφτασε τους 192.

Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία (+43.66%), ενώ οι θάνατοι από τον ιό στη χώρα μας ξεπέρασαν τις 13.000 από την αρχή της πανδημίας, σπάζοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.

Όλο και νεότεροι συνεχίζουν να μολύνονται από τον ιό, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων του 24ώρου είναι τα 40 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και την Τετάρτη η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έντονη ανησυχία προκαλεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αφού σήμερα η συμπρωτεύουσα «δίνει» 260.

Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 128 κρούσματα, τα Χανιά 107 και το Ρέθυμνο 44.

Ακόμα, 98 κρούσματα καταγράφει η Ρόδος, 80 η Αχαΐα, 68 η Εύβοια, 58 η Λάρισα και 49 η Κορινθία και η Μεσσηνία.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική

«Βράζουν» οι γειτονιές  της Αθήνας καθώς από τα σημερινά 2.856 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 830 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Αυτό που δεν αλλάζει, όσο κι αν περνούν οι μέρες, είναι η αρνητική πρωτιά που κατέχει το κέντρο της Αθήνας, στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 189 κρούσματα. Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 133 μολύνσεις και ο Πειραιάς με 140.

Ακόμα, 103 κρούσματα «δίνει» η Ανατολική Αττική και 112 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, ενώ ο Νότιος Τομέας Αθηνών «δίνει» 99 κρούσματα.

Τέλος, Δυτική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 37 και 17 κρούσματα αντίστοιχα.

Ο κοροναϊός «σαρώνει» Τήνο και Πάρο – Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας

Συνεχίζεται η επέλαση του κοροναϊού στα νησιά της Ελλάδας, με την Τήνο και Πάρο να ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα δύο νησιά έχουν δείκτη θετικότητα πάνω από 4%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θετικότητας στην Τήνο ανέρχεται στο 4,66%, ενώ της Πάρου στο 4,31%.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλες περιοχές που… φλερτάρουν με το «κόκκινο», καθώς ο δείκτης θετικότητας είναι άνω του 3% και σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάζει στο 4%.

Πρόκειται για: Χίο με 3,75%, Ζάκυνθο με 3,67%, Νάξο με 3,51%, Ρέθυμνο με 3,30%, Μύκονο με 3,27% και Ρόδο με 3,13%.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά της ημέρας, καταφράφονται οι «καταπράσινες» περιοχές, με δείκτη θετικότητας σχεδόν μηδενικό.

Πρόκειται για: την Κάρπαθο με 0,23%, την Ξάνθη με 0,45% και τα Γρεβενά με 0,54%.

Ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως – «Σαρώνει» η παραλλαγή Δέλτα

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα κοροναϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα.

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτή την πανδημία, η Covid-19 δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως, η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε αυτή την εβδομάδα η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος, λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές.

Αξιοσημείωτο είναι πως εάν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος, προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στο μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Παυλάκης – Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα διακοπές

Φόβους ότι την χαλάρωση του καλοκαιριού, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, εξέφρασε ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τονίζοντας ότι μόνη λύση είναι το lockdown.

«Το Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα, αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων, ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά, ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνία μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος», επεσήμανε ο κ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι το κύμα της παραλλαγής Δέλτα «δεν αστειεύεται», ενώ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με lockdown.

«Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πληρώσουμε τη χαλάρωση»

Μιλώντας στον Σκάι, ο επιστήμονας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα, μαζί με όλες τις φωτιές, θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο των 13.000 διαπιστωμένων νεκρών από κοροναϊό, προσθέτοντας πως «το τέταρτο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση, λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό».

Ο ίδιος επεσήμανε πως την χαλάρωση – ευφορία του καλοκαιριού, θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι, έτσι όπως είναι η κατάσταση, πάμε για ένα μεγάλο Δέλτα κύμα, ιδίως όταν αρχίσουν οι άνθρωποι να επιστρέφουν από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά, το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες, σοβαρά φορεμένες, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κοροναϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη», κατέληξε.

Περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες – Καμπανάκι για τα νοσοκομεία

Σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, ο επιστήμονας ανέφερε πως, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι, ο ίδιος εκτιμά ότι τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθεί περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων.

«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα, με 3500 κρούσματα, η θετικότητα ‘του 3 και κάτι’ δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν. Και στους τόπους διακοπών, η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο, ενώ χθες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς τη χώρα μας», όπως είπε.

Για να καταλήξει: «Οπότε νομίζω, δυστυχώς, ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές, ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος, καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος.

«Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», εξήγησε προσθέτοντας ότι, στις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μετά τον 15Αύγουστο, «η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία, γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – αυτό ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι.

Έκκληση ΠΟΥ – Όχι στην τρίτη δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – Να διατεθούν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες

Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση παγκοσμίως – και στην Ελλάδα – για μία τρίτη δόση εμβολίου, τη λεγόμενη «αναμνηστική», κατά του ιού, ο επικεφαλής τού Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση για ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.

«Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες, σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ο οποίος προσέθεσε ότι το μορατόριουμ πρέπει να διαρκέσει «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα, που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου, έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.

Αντιδρούσε στο γεγονός πως η Γερμανία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν εκστρατείες για μια τρίτη δόση (για τα εμβόλια που απαιτούν αρχικά δύο δόσεις) ή «ενισχυτική δόση».

Το Μάιο, ο δρ Τέντρος είχε θέσει μια πρόκληση: τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Προκειμένου να φθάσουμε αυτό τον στόχο, χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια ακριβώς να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.

Προς το παρόν, ο Covax δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του ελλείψει δόσεων και έχει διανείμει μόλις ένα μικρό μέρος των αρχικά προβλεπόμενων δόσεων.

Από τα 4 δισ. των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, το 80% έχει πάει σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ