Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς.
Στην πυρόπληκτη περιοχή της Αττικής βρέθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς, οι οποίοι είναι:
- Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
- Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
- Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση και γρήγορα επεκτάθηκε. Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα στην Αττική παραμένουν στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες. Στις περιοχές αυτές δόθηκε εντολή εκκένωσης.
Εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη με πολλά σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη και τη νύχτα να αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθιστώντας δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέτωπα.
Έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, επιχειρούσαν συνολικά 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.