Ενα σπάνιο πολικό ρεύμα έφερε κύμα ψύχους και χιόνια σε περιοχές του νότου, όπου οι κάτοικοι δεν είχαν ξαναδεί ποτέ χιόνι
H Μεσόγειος, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, φλέγεται κυριολεκτικά με κύμα καύσωνα και πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Στον αντίποδα η Βραζιλία, στο νότιο ημισφαίριο, βιώνει πρωτοφανές κύμα ψύχους με χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και χιονοπτώσεις που κάτοικοι ειδικά στις νότιες επαρχίες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους. Οι οικονομικές επιπτώσεις δε, θα είναι σοβαρές λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες καφέ, ζαχαροκάλαμου και εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκάλια).
Το σπάνιο φαινόμενο που αποδίδεται σε ένα πολικό ρεύμα έπληξε κυρίως την ευρύτερη περιοχή του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, φέρνοντας δυνατούς ψυχρούς ανέμους και χιόνια σε τουλάχιστον σαράντα πόλεις και σταδιακά κινείται προς τα βόρεια, προς το Σάο Πάολο και την έτερη σημαντική γεωργική περιοχή του Μίνας Γκεράις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τελευταίος καταγεγραμμένος χιονιάς στη Βραζιλία είναι το 1957, στην επαρχία της Σάντα Καταρίνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αν και τα χιόνια θα σταματήσουν, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συντηρηθούν μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα σκορπώντας τον πανικό και την απόγνωση στους αγρότες που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Ήδη η διεθνής τιμή του Arabica στις διεθνείς αγορές των commodities έχει πάρει την ανιούσα εδώ και μέρες κλείνοντας τον Ιούλιο με αύξηση ύψους 12% και με κέρδη άνω του 55% σε ετήσια βάση. Ανάλογοι φόβοι υπάρχουν και για άλλες σημαντικές καλλιέργειες, κυρίως ζαχαροκάλαμου και εσπεριδοειδών. Αν και η ακριβής καταγραφή των ζημιών θα καθυστερήσει…