«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας», αναφέρεται σε θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Ιουλίου 2021, από την ημέρα που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και εντός των τειχών της διαβάστηκε η πρώτη προσευχή από ιμάμη.
Παρά το νέο «χαστούκι» της UNESCO, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… γιορτάζει την επέτειο αυτή με ένα προκλητικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά «σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας».
Αναλυτικά αναφέρει: «Ελπίζω αυτές οι φωνές του καλέσματος της προσευχής, των salawats (χαιρετισμοί στον Μωάμεθ) και του Κορανίου δεν θα χαθούν από τους θόλους αυτού του μεγάλου ναού».
Medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolü olan #AyasofyanınDirilişi bir kez daha hayırlı olsun. Bizlere bu günleri gösteren Rabbimize hamdolsun…
İnşallah bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak… pic.twitter.com/7wUivL4Rft
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 24, 2021
Η θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά σε έντονους τόνους στην απόφαση της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco, αναφορικά με την μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, τονίζεται για άλλη μια φορά ότι το άνοιγμα σε τζαμί της Αγίας Σοφίας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας
«Το τζαμί Αγία Σοφία και το τζαμί Μονή της Χώρας, τα οποία συγκαταλέγονται στις ‘Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης’ και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελεί ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προστατεύονται στο πλαίσιο των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümünü yayımladığı mesajla kutladı.
«Bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak”https://t.co/mzrR85Ooca pic.twitter.com/oaLGkrA4LS
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) July 24, 2021
Ο σκοπός και η χρήση των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας εντάσσονται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, την οποία ανοίξαμε για λατρεία ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αποτελεί άσκηση του κυρίαρχου δικαιώματος της χώρας μας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας. Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας. Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.
Οι εργασίες στοχεύουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας του μνημείου
Οι συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σύμφωνα με τα πρότυπα της UNESCO. Αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, όπως επιβεβαιώνουν και οι αποστολές της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.
Είναι περίεργο το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης διευρυμένης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που αντιβαίνουν στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής και την πραγματική κατάσταση.
Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σχετικά με τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και αποτυπώνει πολιτικά κίνητρα. Αυτό τονίστηκε και από την αντιπροσωπεία μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η Τουρκία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της απέναντι στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1983, θα συνεχίσει να εργάζεται επιμελώς και με κάθε σπουδή για την προστασία των μνημείων που περιέχονται στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχοντας επίγνωση των δικαιωμάτων, των αρχών και των ευθυνών της».