H Αυστραλία νίκησε στην κόντρα με την UNESCO για την υποβάθμιση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος

H Αυστραλία νίκησε στην κόντρα με την UNESCO για την υποβάθμιση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος

Το μοναδικό οικοσύστημα δεν θα ενταχθεί στη λίστα των μνημείων σε κίνδυνο, παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κυνικές πολιτικές πιέσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης τελικά έπιασαν τόπο: η UNESCO έκανε πίσω και αποφάσισε να μην εντάξει το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στη λίστα των χώρων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι τα μισά κοράλλια είναι πλέον νεκρά.

Η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού (UNESCO) είχε κρίνει τον Ιούνιο «χωρίς αμφιβολία» ότι το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, ένα σύμπλεγμα υφάλων έξω από την Αυστραλία με μήκος 2.500 χιλιόμετρα και έκταση 350.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιμετωπίζει «όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο» λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου το μισό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος έχει καταστραφεί από το 2015 ως σήμερα λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τα κοράλλια τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς με τους οποίους κανονικά συμβιώνουν. Το φαινόμενο ονομάζεται λεύκανση ή αποχρωματισμός των κοραλλιών και οδηγεί στον θάνατό τους αν δεν αντιστραφεί άμεσα.

Τα κοράλλια χάνουν το χρώμα τους και τελικά νεκρώνονται όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες (Πηγή: Vardhan Patankar)

Ανησυχώντας για μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, αλλά και για την εικόνα της χώρας, η Αυστραλία –μια από τις λίγες χώρες που αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής- ξεκίνησε καμπάνια για να αποτρέψει την υποβάθμιση της κατάταξης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι έσπευσε να ξεκινήσει περιοδεία σε Βουδαπέστη, Μαδρίτη, Σεράγεβο, Παρίσι, Ομάν και Μαλδίβες, χώρες που συμμετέχουν στην επιτροπή των 21 μελών.

Ενόψει της συνεδρίασης της UNESCO την Παρασκευή, η κυβέρνηση έστειλε πάνω από δέκα πρεσβευτές άλλων χωρών για καταδυτική ξενάγηση στο φράγμα έξω από το Κουίνσλαντ.

Η υποχώρηση της επιτροπής «αποτελεί νίκη για μια από τις πλέον κυνικές επιχειρήσεις άσκησης πίεσης στην πρόσφατη ιστορία. Δεν πρόκειται για επίτευγμα, αλλά για μαύρη μέρα στην ιστορία της αυστραλιανής κυβέρνησης» σχολίασε ο Ντέιβιντ Ρίτερ της Greenpeace Australia.

Η απόφαση για μη υποβάθμιση του φυσικού μνημείου προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στο κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, αναφέρει ο Guardian.

«Οι πολιτικές πιέσεις δεν αλλάζουν την επιστήμη» έγραψε στο Twitter ο Ματ Κιν, μέλος του κόμματος και πολιτειακός υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων χωρών που βασίζονται στους ορυκτά καύσιμα –Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν- η Αυστραλία είχε ζητήσει να αναβληθεί η απόφαση για υποβάθμιση τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Με παρέμβαση της Νορβηγίας, η επιτροπή αποφάσισε τελικά να επανεξετάσει το θέμα στην επόμενη συνάντησή της το 2022.

Μέχρι τότε η Αυστραλία θα πρέπει να έχει υποβάλει έκθεση προόδου, ενώ η UNESCO θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο φυσικό μνημείο.

Η Αυστραλία παραμένει σήμερα μια από τις χώρες με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα. Η συντηρητική κυβέρνηση τάσσεται σθεναρά υπέρ της αξιοποίησης των μεγάλων κοιτασμάτων άνθρακα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κοστίζει θέσεις εργασίες.

Η Αυστραλία είναι επίσης μια από τις ελάχιστες χώρες του ΟΟΣΑ που δεν έχει δεσμευτεί για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών έως το 2050.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ