Οι πρωτοφανείς καταστροφές μετά την κακοκαιρία και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία έχουν πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας.
Οι πρωτοφανείς καταστροφές μετά την κακοκαιρία και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία έχουν πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας.
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει τεθεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΒΚ) και ο πολιτικός της προϊστάμενος, υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Δριμύτατη κριτική ασκούν οι Πράσινοι, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και η Αριστερά, η οποία ζήτησε μάλιστα την παραίτησή του, με τον υπουργό να τους κατηγορεί για «φθηνή προεκλογική ρητορική».
«Το σύστημα ελέγχου των καταστροφών στη Γερμανία είναι σωστά εγκατεστημένο. Τόσο όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι κρατιδιακές αρχές, οι δήμοι και οι κοινότητες, πρέπει να σκεφτούν από κοινού ποια μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και στη Ρηνανία – Παλατινάτο και τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να επιμείνουμε στην αλαζονεία ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να βελτιωθεί».
«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πάντα 100%», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπήρξαν μεγάλα ουσιαστικά προβλήματα» στο σύστημα, αλλά «είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πού θα συγκεντρωθεί το περισσότερο νερό».
«Το θέμα δεν είναι να επιρρίπτουμε ευθύνες, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούμε για το μέλλον», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και σημείωσε ότι, λόγω καλοκαιριού, οι βροχοπτώσεις βρήκαν τους πολίτες απροετοίμαστους. «Για αυτό και θα πρέπει να συζητήσουμε, εάν έχουμε επαρκή πρόληψη και δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τις εξελίξεις που θα έρθουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συζήτηση που αφορά το εάν η Μετεωρολογική Υπηρεσία θα μπορούσε να είχε προβλέψει νωρίτερα την ένταση και τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.
«Τα μοντέλα της Γερμανικής Υπηρεσίας Καιρού (DWD) έδωσαν σαφείς ενδείξεις ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, προειδοποιώντας για βροχόπτωση η οποία θα έφτανε ακόμη και τα 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο», τη νύχτα από Τετάρτη προς Πέμπτη στη δυτική Γερμανία, δηλώνει ο επικεφαλής του Κέντρου Προβλέψεων της DWD Φραντς-Γιόζεφ Μολέ. «Νωρίτερα πραγματικά δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του «δεν προειδοποίησε απλώς για πολλή βροχή, αλλά και για συνεχή βροχή».
Θα μπορούσε όμως κανείς να προβλέψει πόσο άσχημα θα έπλητταν οι καταιγίδες τις συγκεκριμένες περιοχές; «Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι βροχοπτώσεις θα ήταν τόσο έντονες και διαρκείς που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε κανείς να προστατευτεί», εξηγεί ο κ. Μολέ στο περιοδικό Der Spiegel και αναφέρει ότι «συνολικά η μάζα του αέρα είναι πιο ζεστή από ό,τι πριν από δεκαετίες και ο θερμότερος αέρας μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερη υγρασία – και όταν έρχεται ζεστός αέρας από τη Μεσόγειο σε καιρικές συνθήκες όπως αυτή, τότε βρέχει πιο έντονα».
Ο επικεφαλής της ΒΒΚ ‘Αρμιν Σούστερ δήλωσε στο ZDF ότι «οι υποδομές προειδοποίησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο λειτούργησαν» και πρόσθεσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία «προειδοποίησε σχετικά καλά», αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε ούτε μισή ώρα πριν πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία ή πόσο έντονα. Σημείωσε δε ότι εστάλησαν περίπου 150 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω των ειδικών εφαρμογών. Το πού λειτούργησαν οι ειδικές σειρήνες και πού όχι δεν μπορεί πάντως να το πει με βεβαιότητα, εξήγησε ο κ. Σούστερ, απαντώντας στην κριτική ότι πολλές σειρήνες ήταν εκτός λειτουργίας.
Η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται ταυτόχρονα και στο εάν το αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα της Γερμανίας μπορεί τελικά να ανταποκριθεί σε ακραίες ανάγκες όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας στα δυτικά της χώρας. Η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το FDP ζήτησαν να ενισχυθούν μελλοντικά οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους σε θέματα πολιτικής προστασίας. «Λάθος δρόμο», θεωρεί την ιδέα ο Χορστ Ζεεχόφερ. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης της ούτως ή άλλως προγραμματισμένης μεταρρύθμισης του συστήματος ελέγχου των καταστροφών, ενώ οι αρμοδιότητες και οι πόροι της Υπηρεσίας ΒΒΚ θα πρέπει, τόνισε, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιόδους ειρήνης.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς δήλωσε από την πλευρά της ότι, νομικά, η πολιτική προστασία στην Γερμανία δεν είναι ευθύνη ενός, αλλά οι ευθύνες κατανέμονται μεταξύ της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και των κοινοτήτων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, παρέχει εκτεταμένες υποδομές «προειδοποίησης», οι οποίες, όπως είπε, λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της καταστροφής και συνέβαλαν σημαντικά στην προστασία του πληθυσμού. Η εμπειρία ωστόσο έδειξε ότι πρέπει εδώ να κάνουμε περισσότερα και να βελτιωθούμε, συνέχισε η κυρία Φιτς, αναφερόμενη στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο παρουσιάστηκε ήδη τον Μάρτιο και προέβλεπε ένα νέο κέντρο ελέγχου στην ΒΒΚ, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων ομοσπονδιακών και κρατιδιακών φορέων. «Η γερμανική δομή πολιτικής προστασίας και προστασίας από καταστροφές είναι σωστή και υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Δεν πρέπει να την αλλάξουμε. Ο συγκεντρωτισμός δεν βελτιώνει τίποτα σε αυτό το θέμα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ