Πώς από τις 2.000 κρούσματα ημερησίως κινδυνεύουμε να φτάσουμε στις 18.000 – Αγώνας δρόμου να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Πώς από τις 2.000 κρούσματα ημερησίως κινδυνεύουμε να φτάσουμε στις 18.000 – Αγώνας δρόμου να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα ξεπερνούν τις 2.000 ημερησίως, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τις 3.500 εντός του Αυγούστου, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο αριθμός όμως που φέρνει ψυχρολουσία είναι η εκτίμηση για 18.000 μολύνσεις τη μέρα τον Οκτώβριο

Ανεμβολίαστοι, μετάλλαξη και χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων εν μέσω τουριστικής περιόδου είναι η δύσκολη εξίσωση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, στη σκιά των εφιαλτικών προβλέψεων για εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας με σχεδόν τριπλασιασμό του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων σε μία μόλις εβδομάδα. Την κατάσταση επιδεινώνει και το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος Δέλτα, η πλήρης επικράτηση του οποίου και στην Ελλάδα είναι απλώς θέμα χρόνου και τοποθετείται το αργότερο εντός του Αυγούστου.

Τις τελευταίες ημέρες, η «βάση» των νέων κρουσμάτων δείχνει να έχει παγιωθεί κοντά στις 2.000, αριθμός που πλέον αποτελεί και το νέο ψυχολογικό όριο για τον ημερήσιες μολύνσεις. Ηδη χθες, για ακόμη μια μέρα, τα κρούσματα ξεπέρασαν τον παραπάνω αριθμό.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τις επόμενες ημέρες θα ξεπερνούν τις 2.000 ημερησίως, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τις 3.500 εντός του Αυγούστου, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο αριθμός όμως που φέρνει ψυχρολουσία είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για 18.000 κρούσματα τη μέρα τον Οκτώβριο.

«Tα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».

 

Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο» επεσήμανε.

Πάντως, ο καθηγητής εκτίμησε ότι παρά τον φόβο που του δημιουργεί αυτός ο αριθμός, δεν θα φτάσουμε εκεί καθώς οι Έλληνες θα εμβολιαστούν.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» αναφερόμενος εμμέσως σε lockdown.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα».

Οι εκτιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με την κάμψη των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες προβληματίζουν και το κυβερνητικό επιτελείο που εστιάζει στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων και προσανατολίζεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και στην προσαρμογή των μέτρων στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αλλαγή σχεδίων

Ο σχεδιασμός προέβλεπε από τις 15 του μηνός οι κλειστοί χώροι να επαναλειτουργήσουν με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς», αποκλειστικά για εμβολιασμένους, και «μεικτούς», με μικρότερη πληρότητα. Ομως, το άλμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα κρούσματα οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα».

Διευκρίνισε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε. 

Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο, το παραπάνω σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως «δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. Αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δεν θα γίνει αυτό».

Στόχος μας, εξήγησε, είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

«Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής η μετάδοση εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν». «Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ