To Δημόσιο διεκδικεί το σπίτι του Στέλιου Μανωλά

Το Κράτος το χαρακτήρισε «αγνώστου ιδιοκτήτη» καθώς δεν πρόλάβε να καταθέσει τα χαρτιά στο Κτηματολόγιο. Παρά την εμπρόθεσμη διόρθωση, το Δημόσιο σέρνει τον διεθνή βετεράνο στα Δικαστήρια. Περισσότερα από 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» πανελλαδικά τα οποία διεκδικεί το Δημόσιο

«Όμηροι» του Δημοσίου βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας και της αναλγησίας των αρμοδίων οι οποίοι δεν δίνουν λύση σε ένα τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες – ακίνητα και εκτάσεις- όπου οι ιδιοκτήτες του είτε ξέχασαν να τις δηλώσουν στο κτηματολόγιο, είτε λείπουν στο εξωτερικό και δεν έχουν έρθει για να τις δηλώσουν είτε από λάθος των ίδιων των υπαλλήλων του κτηματολογίου, θεωρώντάς τες «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200.000 ακίνητα, πανελλαδικά τα οποία το Δημόσιο θεωρεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» και τα διεκδικεί μέσω των Πρωτοδικείων μιας και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να σέρνονται στα δικαστήρια για να αποδείξουν το αυτονόητο. Ότι η περιουσία τους είναι δική τους και όχι του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη και όταν ο ιδιοκτήτης κάνει αίτηση για διόρθωση στην κτηματική υπηρεσία μιας και ο νόμος του δίνει ένα περιθώριο χρόνου, το Ελληνικό Δημόσιο παρεμβαίνει σέρνοντας στα δικαστήρια τον ιδιοκτήτη, υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο ή το οικόπεδο του ανήκει. Αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να καθίσταται “όμηρος” του κράτους να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί, να μεταβιβάσει ή να πουλήσει την περιουσία του, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, η οποία μπορεί να πάρει 3 ή 4 και άνω χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διεθνή βετεράνου ποδοσφαιριστή Στέλιου Μανωλά, του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί το σπίτι του στον Διόνυσο, το οποίο όμως, ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής έχει από το 1985! Η υπόθεση του κ. Μανωλά έφτασε μέχρι το Πρωτοδικείο Αθηνών όπου στις 18 Ιουνίου 2021 θα εξεταζόταν αλλά πήρε αναβολή.

Ο παλιός άσσος της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, είχε παραλείψει, λόγω κάποιων υποχρεώσεων, να δηλώσει το ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο έχοντας προθεσμία από το νόμο να το πράξει, όταν τον Νοέμβριο του 2019 έκανε αίτηση για τη διόρθωσή αυτή, το Ελληνικό Δημόσια με παρέμβασή του διεκδικεί το ακίνητό του έχοντάς το χαρκατηρίσει “αγνώστου ιδιοκτήτη”.

Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα η έκταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο του Στέλιου Μανωλά: «περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο ως μηδέποτε εξουσιασθείσα γαία των άρθρων 6 και 103 του Οθωμανικού Νόμου περί Γαιών, δυνάμει της από 26.06/09.07.1832 Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως περί οριστικού διακανονισμού των ορίων της Ελλάδος» και συνεχίζει στην παρέμβασή του το Ελληνικό Δημόσιο ισχυριζόμενο ότι: “Στην προκειμένη περίπτωση η επίδικη έκταση αποτελεί κατά τα προεκτεθέντα τμήμα μείζονος δασικής έκτασης η οποία αποτελούσε ιδιοκτησία του Οθωμανικού κράτους ανήκουσα κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας στην κατηγορία των νεκρών γαιών” και σε άλλο σημείο αναφέρει: “Τέλος εκ νέου επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν ήθελε γίνει δεκτό ότι το επίδικο ακίνητο απώλεσε το δασικό του χαρακτήρα λόγω ένταξής του στο σχέδιο πόλης, σε καμία περίπτωση δεν έχει απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα του”.

Πράγματι το ακίνητο του Στέλιου Μανωλά, βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως στον οικοδομικό συνεταιρισμό Νέα Αιολίς όπου εκεί βρίσκονται χιλιάδες νόμιμες κατοικίες. “Αγόρασα το οικόπεδο από άνθρωπο που είχε ήδη αγοράσει από το συνεταιρισμό Αιλίδος, το 1985. Με συμβόλαια με όλα τα έγγραφα του υποθηκοφυλακείου, όλα νόμιμα. Το 1986 έβγαλα άδεια για να χτίσω από την πολεοδομία και το 1988 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σπιτιού στο οποίο μένω από τότε. Δεν έχω ενοχληθεί για τίποτε, αλλά είχα ξεχάσει να το δηλώσω στο κτηματολόγιο. Και έκανα μέσα στο χρόνο που μου δίνει ο νόμος το δικαίωμα για να κάνω τη διόρθωση της αρχικής εγγραφής. Και ήρθε το Δημόσιο και λέει ότι το ακίνητο είναι σε οικόπεδο που είναι δασικό και ότι του ανήκει. Βέβαια ο Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί εκατομμύρια στρέμματα σε Σταμάτα και Διόνυσο, και αυτό πρέπει να ελεγχθεί γιατί ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες” λέει στο protothema.gr ο κ. Μανωλάς ο οποίος επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει πληρώσει και πληρώνει όλους τους φόρους του ακινήτου χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. “Το θέμα το δικό μου απασχολεί χιλιάδες σπίτια εδώ στον Διόνυσο να ξέρετε, μιλάμε για 4000-5000 ιδιοκτησίες. Εγώ έσπασα τα πόδια μου για να το φτιάξω αυτό το σπίτι. Πήγαινα μετά την προπόνηση και έφτιαχνα λάσπη και βοηθούσα τον πατέρα μου που ήταν οικοδόμος για να το χτίσουμε, και τώρα έρχεται το δημόσιο και το διεκδικεί βασιζόμενο σε νόμους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η υπόθεση του Στέλιου Μανωλά είναι μια από τις 200.000 και άνω, υποθέσεις ιδιοκτησιών που έχουν χαρακτηριστεί “αγνώστου ιδιοκτησίας”. Ενώ στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 30.000 υποθέσεις ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν για το κτηματολόγιο, ενώ πολλές από αυτές διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια σε κάθε περιοχή υπάρχουν και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο και διεκδικεί την ιδιοκτησία. Είναι για ζητήματα δασικά αλλά και περιπτώσεις όπου η διεκδίκηση είναι καθαρά ιδιοκτησιακής μορφής όπως συμβαίνει με τον Στέλιο Μανωλά, ο οποίος παρόλο που έχει πληρώσει τους φόρους του όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να εκμεταλλευτεί, ούτε να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Και το πρόβλημα αυτό έχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες υποθέσεις.

Σημαντικό είναι, όπως ανέφεραν στο protothema.gr νομικοί κύκλοι ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Στέλιο Μανωλά και τον ταλαιπωρεί, όπως και χιλιάδων άλλων πολιτών, θα είχε λυθεί εάν το υφυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο αρμόδιος είναι ο κ. Γιώργος Στύλιος είχε περάσει τροπολογία με την οποία θα απαλλάσσονταν οι κτηματολογικοί δικαστές από πληθώρα υποθέσεων που σωρεύονται συνεχώς και εκκρεμούν στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερούν για χρόνια αδικαιολόγητα οι πάσης φύσεως επι των ακινήτων έμπρακτες συναλλαγές. Θα μπορούσαν δηλαδή οι προιστέμενοι των κτηματολογικών γραφείων εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (συμβόλαια, τίτλους ιδιοκτησίας, κλπ) να δώσει λύση σε μια διόρθωση στο κτηματολογικό βιβλίο. Με την τροπολογία η οποία βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διασφαλίζεται τα νόμιμα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου από σκόπιμες παραλείψεις δηλώσεων στο κτηματολόγιο.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από