Η μετάλλαξη Δέλτα, βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους γι' αυτό κυβέρνηση και ειδικοί, απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις, με το βλέμα στραμμένο στο φθινόπωρο και το ενδεχόμενο έλευσης ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία να αίρονται, ωστόσο, επιστήμονες και κυβέρνηση, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιθετικότητα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.
Η μετάλλαξη Δέλτα, θεωρείται πιο μεταδοτική και καθίσταται η κυρίαρχη εκδοχή του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο -και στην χώρα μας, όπου οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, ιδίως μετά την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.
Τα κρούσματα του απειλητικού στελέχους του κοροναϊού έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Ελλάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με πιο έντονη εμφάνιση, στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο.
Στο στόχαστρό της, η παραλλαγή αυτή βάζει κυρίως, «άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί που σημειώνουν ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
Μπορεί σε αυτή τη φάση τα επιδημιολογικά δεδομένα να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, ωστόσο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο, γι αυτό κυβέρνηση και ειδικοί, απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις, αναζητώντας τη χρυσή τομή αναέμσα στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και στη διατήρηση χαμηλού αριθμού κρουσμάτων.
Κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι τέλος Αυγούστου
Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς «είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».
Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και κυρίως στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 κρούσματα στο Ηράκλειο, σε σύνολο 29 περιστατικών. Μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νεαρά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν ξεκινήσει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην χώρα.
Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.
Στο στόχαστρο νέοι και ανεμβολίαστοι
Όσον αφορά στους 19 ασθενείς με κοροναϊό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Περαιτέρω, το στέλεχος Δ, εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη.
«Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών», είπε συγκεκριμένα.
«Φοβόμαστε για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί»
«Με την μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών.
«Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» εξήγησε η κ. Παγώνη. Τόνισε ακόμα, ότι «από το Φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, είναι άτομα «νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.
«Μην εφησυχάζουμε επειδή δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας»
Σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί, ανησυχία η μικρή μείωση στα ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες με τα εμβολιαστικά κέντρα για τον Ιούλιο. Οι ειδικοί θεωρούν πως το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την άφιξη περισσότερων τουριστών στη χώρα θα αυξηθούν αναπόφευκτα και τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, οπότε ο άμεσος εμβολιασμός τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων που εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί είναι «αναγκαίο καλό» για την θωράκιση της χώρας από τον ιό.
Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός επειδή δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Οπως υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη: «Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα».
Περιμένοντας το 4ο κύμα
Η ανησυχία των ειδικών δεν επικεντρώνεται στην έλευση της παραλλαγής «Δέλτα» στην Ελλάδα, αλλά στην εξάπλωσή της. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ECDC, το στέλεχος αυτό θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο τέλος του Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα θα αποτελεί το 90% των συνολικών κρουσμάτων στην ΕΕ.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις).
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».
Με αυτές τις δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατέστησε σαφές πως στη δεδομένη φάση είναι υψίστης σημασίας τόσο ο εμβολιασμός των διστακτικών, όσο και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όσων έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση.
Κι αυτό γιατί ένα τέταρτο κύμα στη χώρα μας ακόμη και ηπιότερο θα βρει εκτεθειμένους όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια
Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.
Μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για τα σκευάσματα των άλλων εταιρειών, ο Γιώργος Σουρβίνος, εξήγησε ότι οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.
«Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε το πρωί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (ΑΝΤ1).
Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορονοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες, πχ. κάποιος που ήθελε να κάνει μια επέμβαση και περίμενε πολλούς μήνες».
«Είναι μια νόσος που μεταδίδεται ταχύτατα και επηρεάζει την ζωή όλων μας. Οι άνω των 55 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι, το χρωστούν στον εαυτό τους και στην κοινωνία, το χρωστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεν μπορεί να ζητάμε από μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα να μην εμβολιάζονται», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Εξαδάκτυλος.