Έρχεται η στιγμή!
Η ώρα, όπου θα πετάξουμε τις μάσκες και θα… αναπνεύσουμε έναντι του κορωνοϊού έρχεται, αν και ο «πόλεμος» συνεχίζεται με ανησυχία για τις μεταλλάξεις.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «βλέπει» μέσα στον Ιούλιο άρση περιορισμών για εμβολιασμένους.
«Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά, κάπου 4,4 εκατ. με μία δόση και πάνω από 3 εκατ. με τις δύο δόσεις, άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση. «Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση… Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό» τόνισε.
«Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι οι μάσκες διατηρούνται στους εσωτερικούς χώρους» διευκρίνισε.
Αλλά και ο πρόεδρος του ΕΔΟΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε πως οι μάσκες θα σταματήσουν να είναι υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.
Γιατί ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη;
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να τεθεί το θέμα της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε Μεγάλη Βρετανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
Στη Βρετανία τα κρούσματα της παραλλαγής του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία σχεδόν διπλασιάστηκαν την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου, ανερχόμενα σε σχεδόν 76.000 από 42.000 έως μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές υγείας, από τους 806 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Δέλτα ως τις 14 Ιουνίου, οι 84 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού είναι απολύτως κυρίαρχη πλέον στη Βρετανία, με εννιά στα δέκα κρούσματα να οφείλονται στη Δέλτα.
Στη Γερμανία η ινδική μετάλλαξη αφορά μόνο στο 6% των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, αλλά το ποσοστό της αυξάνεται ταχύτατα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, «το θέμα δεν είναι εάν η Δέλτα καταστεί κυρίαρχη, αλλά πότε. Μέχρι το φθινόπωρο, το αργότερο, θα έχει πάρει το πάνω χέρι». Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Γερμανία έχει και γενικές εκλογές.
Με αυτά τα δεδομένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα θέσει το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης του ινδικού στελέχους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 24 και 25 Ιουνίου.
Πηγή: athensmagazine.gr